Stedentrips31.01.2020

Zo leuk is The Vessel, de nieuwste hotspot van New York


De stad New York is sinds een tijdje een nieuwe hotspot rijker: The Vessel. Deze futuristische uitkijktoren in de vorm van een honingraat ligt aan het einde van The High Line. Het is een echte eye-catcher met een open structuur, gemaakt van glimmend koper. Vanaf 46 meter hoogte kijk je vanuit The Vessel uit over Hudson Yards, een fraai, nieuw deel van New York. Met 2.500 traptreden is The Vessel tevens de ultieme outdoor gym.

Wanneer je The Vessel voor het eerst ziet, dan weet je dat het met niets te vergelijken is. Er is geen stad die een dergelijk bouwwerk heeft, of iets dat er ook maar in de buurt komt. Aan de ene kant is het kunst, maar aan de andere kant is het ook een praktisch bouwwerk. Bedoeld om bezoekers naar dit deel van de stad te trekken. Om ze in beweging te krijgen en om ze te trakteren op een nieuw en meer dan fraai uitzicht.

Het glimmende bouwwerk is bedacht door de Brit Thomas Heatherwick, die zelf al over zijn prestatie zei: “zoiets heb ik nog niet eerder gemaakt en zal ik ook niet weer maken”. Neem je ieder trapje van deze outdoor gym, dan heb je precies één mijl afgelegd. In de praktijk zal dat niet lukken, want na een paar trappen ben je compleet kwijt welke je al gehad hebt. Maar leuk is deze hotspot zeker en dus kan ‘ie bovenaan je to do-lijstje voor New York City.

Het stralende middelpunt van Hudson Yards

De Hudson Yards Vessel ligt in een compleet nieuw deel van New York, direct tegen de Hudson River aan. Vandaar ook de naam. Vanaf Penn Station is het slechts een paar minuten lopen voor je er bent. De leukste route om er te komen is via The High Line, het hoger gelegen stadspark dat over een oud treinspoor loopt. Je hoeft naar de Vessel niet te zoeken, want met 46 meter hoogte zie je dit bouwwerk direct liggen als je The High Line afloopt. Al snel is duidelijk dat The Vessel het stralende middelpunt van Hudson Yards is. Letterlijk stralend dan, want de zon op de koperen behuizing kan je zomaar verblinden.

Grappig genoeg is deze uitkijktoren volledig gebouwd voor toeristen en die zijn er maar wat blij mee. New York is een dure stad en dan is zo’n gratis attractie met ook nog eens een gaaf uitzicht meer dan welkom. Hoewel veel reizigers principieel iets tegen ’toeristen-hotspots’ hebben, wordt deze juist door iedereen omarmd. Omdat het nu eenmaal een heel tof ding is om te zien.

The Vessel: het stralende middelpunt van New York
The Vessel: het stralende middelpunt van New York
De vorm heeft iets weg van een honingraat
De vorm heeft iets weg van een honingraat
Via talloze trappen klim je naar boven
Via talloze trappen klim je naar boven

De nieuwe hotspot van New York

Hoewel het complete terrein Hudson Yards op dit moment nog in aanbouw is, is er wel al van alles te doen. De omgeving doet (eind 2019) nog enigszins denken aan een bouwput, maar al snel moet daar verandering in komen, want het moet – zeker voor toeristen – de nieuwe hotspot van de stad worden. En dus komen er nog volop eet- en drinkgelegenheden bij en er staan meer dingen op de planning.

Gezien de visuele aantrekkingskracht van The Vessel is het dat ook echt, en hotspot. Op ieder moment van de stad is het er vrij druk. Maar omdat het aantal bezoekers per uur wordt beperkt heb je er binnenin geen last van.

Het uitzicht vanaf The Vessel is zeker ook indrukwekkend, net als ‘het ding’ zelf eigenlijk. Hoewel je aan de ene kant tegen de betonnen nieuwbouw van het winkelcentrum aankijkt, kijk je aan de andere kant uit over de Hudson River. Voor New Yorkse begrippen is dat een ‘weids’ uitzicht. Direct tegenover The Vessel ligt overigens een hotel (Equinox Hotels Hudson Yards) met op het dakterras een zwembad en sauna vanwaar je een perfect uitzicht hebt op de nieuwste hotspot van New York hebt. Maar dat werkt dus ook andersom: lig je hier te zonnebaden, dan word je ieder uur bekeken door een heleboel nieuwsgierige ogen. Je moet ervan houden.

The Vessel bezoeken

Entree voor The Vessel is gratis. Alleen moet je wel een tijdslot van een uur reserveren. Het is slim om dat van tevoren te doen als je een bepaalde planning voor New York aanhoudt (en dat is in deze stad geen overbodige luxe). Je kunt online heel eenvoudig reserveren. Doe je dat niet en gok je erop dat er plaats is, dan kun je ook op een van de zuilen voor het bouwwerk een reservering plaatsen. Stel dat je even moet wachten, dan hoef je maar 180 graden te draaien om het giga luxe winkelcentrum in te lopen (dat officieel The Shops and Restaurants at Hudson Yards heet). Daar kun je je ongetwijfeld in de tussentijd prima vermaken.

Online reserveren doe je hier

Je krijgt dus een uur de tijd per reservering en dat is meer dan voldoende. Via kleine trapjes kom je steeds weer op een nieuw tussenstuk en zo loop je al zigzaggend naar boven. De trappen zijn vrij breed en voor de mensen met hoogtevrees is er voor hoge relingen gezorgd. Wie niet goed ter been is kan overigens ook de lift omhoog nemen.

Wat je zeker moet doen is helemaal naar boven lopen en dan vanaf het bovenste trapje over het randje gluren. Dan zie je honingraatstructuur van deze uitkijktoren pas echt goed. Maar dan moet het niet te hard waaien, want wie weet krijg jij er wel knikkende knieën van. Kan zomaar gebeuren, kan ik je vertellen.

Hoewel het uitzicht in niets te vergelijken is met dat vanaf Top of the Rock of Empire State Building, is dit toch ook een echte must see. Gewoon omdat er nergens anders zo’n kunstig bouwwerk bestaat. En omdat uitzicht over New York geen seconde verveelt, waar je je ook bevindt.

Dit glimmende bouwwerk is de nieuwste hotspot van New York
Dit glimmende bouwwerk is de nieuwste hotspot van New York
En dit zie je als je op het hoogste punt naar beneden kijkt
En dit zie je als je op het hoogste punt naar beneden kijkt
Zie jij jezelf hier al liggen?
Zie jij jezelf hier al liggen?

Doen in Hudson Yards

Ben jij een reis naar New York aan het plannen dan zou ik je zeker aanraden om The Vessel te bezoeken. Online reserveren is dus slim en vanzelfsprekend is het ’s morgens vroeg niet zo druk. Je kunt in Hudson Yards en de omgeving meteen wat ander toffe plekken meepakken.

 • Loop vanaf hier The High Line in, mocht je daar nog niet geweest zijn. Het is het leukste stadspark van New York.
 • Direct naast The Vessel zit een giga winkelcentrum met (voornamelijk) hele dure winkels.
 • Gek van Spanje en Spaans eten? Mercado Little Spain zit vlakbij en is een splinternieuwe en hippe foodmarkt waar de liefde voor Spanje vanaf spat.
 • Daar tegenover zit Think Coffee, een goede plek om even bij te komen, mocht je ook knikkende knieën hebben ervaren (en ze houden van duurzaamheid).
 • Wil je naar de andere kant van de stad met openbaar vervoer? Penn Station is vlakbij.
 • Vanaf Hudson Yards loop je ook direct de wijk Chelsea in, een van de leukste wijken van de stad. Beeldig om te zien en barstensvol leuke restaurants en bars.
Leuk om te doen: wandel daarna (of eerst) over The High Line, direct naast de Vessel
Leuk om te doen: wandel daarna (of eerst) over The High Line, direct naast de Vessel

Stedentrip New York

Wil jij ook op reis naar New York, om al deze toffe dingen te doen, dan kunnen deze tips je wellicht helpen bij het plannen van je reis.

Plan je reis

 • Goedkope vliegtickets naar New York vind je het beste via TIX.nl.
 • Via Booking.com vind je de beste hotels in NYC. Aanraders zijn CitizenM Times Square en Pod 39
 • Liever een pakketreis, dus vlucht én hotel? Boek je reis bij TUI of kijk eens naar de goedkope aanbiedingen van de Vakantiediscounter.
 • Boek toegangskaartjes voor musea en andere attracties online bij Tiqets voor je vertrekt. Dat scheelt veel geld en je hoeft niet te plaatse in de rij!
 • Ook tof: huur een fiets in New York om de stad te ontdekken. Leuke fietstours boek je via Baja Bikes.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Gerelateerde artikelen

Edge is het coolste uitkijkpunt van New York

Iedereen kent wel de foto's van de skyline van New York City die zijn gemaakt vanaf het Empire State Building of het Rockefeller Center. Maar daar is inmiddels een compleet nieuw en zeer spectaculair uitkijkpunt bij geko...

Stedentrips27.09.2022

Edge is het coolste uitkijkpunt van New York

nu geopend
De 15 coolste dingen om te doen in New York City

New York is misschien wel de coolste stad ter wereld! Het is de energie die de stad geeft die het extra bijzonder maakt om hier te zijn. De straten, de gebouwen, de mensen, alles lijkt te bruisen van energie. Ga je cityt...

Stedentrips22.03.2021

De 15 coolste dingen om te doen in New York City

Uit eten in New York: dit zijn de zes leukste restaurants

Eten in New York is als zuurstof: je kunt niet zonder en het is er gelukkig overal. Op straat barst het van de kraampjes met hotdogs, pretzels en donuts en op iedere hoek kom je een Mc Donalds, Shake Shack of Five Guys t...

Stedentrips24.12.2019

Uit eten in New York: dit zijn de zes leukste restaurants

Hudson Yards: dit worden de nieuwe topattracties in New York

Het duurt nog even, maar dan is New York City twee topattracties rijker: de Hudson Yards Vessel en Observation Desk. Wie de High Line in New York in de noordelijke richting volgt komt uiteindelijk bij Hudson Yards. Dat i...

Stedentrips08.11.2018

Hudson Yards: dit worden de nieuwe topattracties in New York

The Vessel & Observation Desk

Verder lezen over New York City

Edge is het coolste uitkijkpunt van New York

Iedereen kent wel de foto's van de skyline van New York City die zijn gemaakt vanaf het Empire State Building of het Rockefeller Center. Maar daar is inmiddels een compleet nieuw en zeer spectaculair uitkijkpunt bij geko...

Stedentrips27.09.2022

Edge is het coolste uitkijkpunt van New York

nu geopend
Slapen in het appartement van Carrie uit Sex and the City in New York?

Het appartement van Carrie Bradshaw is al jaren een toeristische trekpleister in New York City. De iconische trap en deur komt in Sex and the City regelmatig voorbij. In Perry Street in de Upper East Side van Manhattan v...

Algemeen05.11.2021

Slapen in het appartement van Carrie uit Sex and the City in New York?

Vanaf 8 november op Airbnb
Reizen naar de Verenigde Staten vanaf 8 november weer mogelijk

Goed nieuws als je binnenkort op reis wil naar de Verenigde Staten: vanaf 8 november opent het land de grenzen weer voor toeristen uit de EU en het Verenigd Koninkrijk. Voor volledig gevaccineerde reizigers is het vanaf...

Vliegen22.10.2021

Reizen naar de Verenigde Staten vanaf 8 november weer mogelijk

+ 3 tips voor toffe bestemmingen deze winter
De 15 coolste dingen om te doen in New York City

New York is misschien wel de coolste stad ter wereld! Het is de energie die de stad geeft die het extra bijzonder maakt om hier te zijn. De straten, de gebouwen, de mensen, alles lijkt te bruisen van energie. Ga je cityt...

Stedentrips22.03.2021

De 15 coolste dingen om te doen in New York City

Kerst in New York: dit is wat je wil doen!

New York is bucketlist-stad nummer één. Geen stad ter wereld heeft zo’n gigantische aantrekkingskracht als New York City. En helemaal in aanloop naar kerst. In de winter is het fantastisch om in New York te zijn. De...

Stedentrips07.12.2020

Kerst in New York: dit is wat je wil doen!

Shoppen in New York City, waar moet je zijn?

New York City is een van de beste plekken ter wereld om te shoppen. Maar New York City is groot, dus waar moet je nu precies zijn? New York bestaat uit een vijftal wijken, waaronder Brooklyn en Manhattan. En die twee wij...

Stedentrips29.12.2019

Shoppen in New York City, waar moet je zijn?

Uit eten in New York: dit zijn de zes leukste restaurants

Eten in New York is als zuurstof: je kunt niet zonder en het is er gelukkig overal. Op straat barst het van de kraampjes met hotdogs, pretzels en donuts en op iedere hoek kom je een Mc Donalds, Shake Shack of Five Guys t...

Stedentrips24.12.2019

Uit eten in New York: dit zijn de zes leukste restaurants

Dit zijn de 10 duurste steden ter wereld om te parkeren

Wie weleens in Amsterdam parkeert weet dat dat de afgelopen jaren krankzinnig duur is geworden. Het vinden van een parkeerplek is sowieso een uitdaging, maar ook van het betalen word je niet blij. Maar hoe zit het eigenl...

Algemeen05.12.2019

Dit zijn de 10 duurste steden ter wereld om te parkeren

met Amsterdam op nummer één