Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.
Is het je ook weleens opgevallen dat de meeste vliegvelden vloerbedekking hebben? Dat is niet per definitie heel erg praktisch, want vloerbedekking is bijvoorbeeld niet zo eenvoudig te reinigen. Tóch kiezen veel vliegvelden ervoor. Met name Amerikaanse vliegvelden zijn er dol op, en bekleden de vloeren bij de gate – en soms nog veel meer vertrekken – met vloerbedekking. Ik heb me eerlijk gezegd vaak afgevraagd waarom ze dat doen, en dacht altijd dat het te maken had met geluid. Er is al genoeg lawaai op een vliegveld, en zachte bekleding op de vloer zorgt ervoor dat geluid enigszins geabsorbeerd wordt. Maar nu las ik in een artikel dat dat helemaal niet dé reden is.
Gezelligheid op het vliegveld
Vloerbedekking geeft een comfortabel, gezellig gevoel en doet mensen denken aan hun eigen knusse huiskamer. Tenminste, dat is het idee erachter. Het wordt gebruikt om reizigers op vliegvelden zich sneller thuis te laten voelen. Het komt natuurlijk weleens voor dat je stress hebt op een vliegveld (vertragingen, je vlucht dreigen te missen etc.) en daarom wordt er alles aan gedaan om je nog enigszins een prettig gevoel te geven. Vloerbedekking zou daaraan moeten bijdragen.
Meer uitgeven
Helder toch? Maar het gaat nog iets verder dan dat, want waarom willen vliegvelden dan zo graag dat jij en ik ons er prettig voelen? Dat heeft natuurlijk weer alles met geld te maken: een ‘gelukkige reiziger’ geeft meer geld uit. Wanneer je relaxt bent en je op je gemakt voelt, wordt er 7 procent meer uitgegeven in de gewone winkeltjes en 10 procent meer aan duty-free.
Nu je weet dat het om geld draait, snap je ook waarom vliegvelden zoveel investeren in dingen als lekkere ligstoelen, yoga-ruimte’s, wellness-behandelingen en ga zo maar door. Het is de bedoeling dat je volledig zen bent wanneer je op reis gaat, want dan koop je waarschijnlijk meer aan eten, drinken, boeken, reisstekkers, kleding en elektronica.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik het bovenstaande kan beamen. Ik kocht ooit hulpstukken voor een GoPro, slippers, een zonnebril, nagellak (in veelvoud), nog meer wereldstekkers (wéér vergeten), sokken, souvenirs, kilo’s snoep en ik weet niet hoeveel boeken op het vliegveld. Niet omdat ik dat nodig had, maar puur omdat ik toch tijd over had, me verveelde en de tijd wilde doden door iets te kopen. Well done, airports.
Verder lezen over Vliegvelden
Vliegen16.05.2024
Drukte op Schiphol: dit is wat je deze zomer kunt verwachten
+ tips om je voor te bereidenVliegen20.03.2024
Zo interessant is het om vanuit Duitsland te vliegen
Vliegen27.01.2024
Privium en Airport lounges: hoe werkt het?
Zo krijg je toegangVliegen09.01.2020
Parkeren rondom vliegvelden: een handig overzicht
Vliegen26.09.2019
Beijing opent het grootste vliegveld ter wereld
Starfish AirportVliegen19.07.2018
Vertraagde of geannuleerde vlucht? AirHelp laat zien wat je rechten zijn
Vliegen29.06.2018
Nap pods: privécabines met WiFi en Netflix voor op vliegvelden
Vliegen19.01.2018