Vliegen13.05.2024

Vliegen en oorpijn: wat je wel en juist níet moet doen


Als je regelmatig in het vliegtuig zit, dan is de kans groot dat je weleens oorpijn bij het opstijgen of landen van het vliegtuig hebt gevoeld. Soms heel hevig, soms alleen een drukkend gevoel. Of misschien heb je weleens iemand naar zijn oren zien grijpen tijdens de landing. Oorpijn tijdens het vliegen kan enorm veel pijn doen. Zelfs zoveel, dat je wellicht voorneemt om nooit meer te vliegen.

Verschillende factoren spelen een rol bij de druk op je oren die je ervaart. Wat kun je doen tegen oorpijn in het vliegtuig? En net zo belangrijk: wat moet je juist niet doen? Ik ben inmiddels – helaas – ervaringsdeskundige en heb het allemaal voor je op een rijtje gezet.

Hoe voelt oorpijn tijdens het vliegen?

De reden dat je oorpijn voelt is vaak omdat de buis van Eustachius verstopt zit, door te veel slijm in je neus of holtes. En dat kan ook gebeuren zonder dat je dat doorhebt. Zo kun je het vliegtuig in stappen zonder te weten dat er een verkoudheid of verstopping zit.

Oorpijn is een hele vervelende pijn, en zeker in het vliegtuig. Door druk op je trommelvlies kan het voelen alsof je trommelvlies scheurt of op klappen staat. Bij mij voelt het alsof er messen in m’n oren worden gestoken, en dat is een hele nare pijn die je niemand toewenst. Maar er zijn gelukkig wel wat dingen die je kunt doen om de pijn tijdens het vliegen te verzachten. Al is het nog veel beter om dat te voorkomen natuurlijk.

Oorpijn tijdens het vliegen voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen zeggen we vaak, en bij oorpijn is dat niet anders. Wat kan helpen bij het voorkomen van oorpijn is voordat je gaat vliegen gebruik te maken van een neusspray. Deze maakt de gehoorgang vrij wat de kans op oorpijn vermindert. Ook als je verkouden bent of dreigt te worden kun je beter op tijd beginnen met het gebruik van een neusspray. Vliegen met een oorontsteking raden we in ieder geval af, dit is erg vervelend en gevaarlijk. Door de druk die op je trommelvlies komt te staan kan vliegen met een oorontsteking blijvende schade opleveren. Ga in dit geval altijd eerst langs de huisarts voor je in het vliegtuig stapt.

Oorpijn tijdens het vliegen verhelpen

Als je al in het vliegtuig zit en last krijgt van druk op je oren, zijn er verschillende opties die je kunt proberen om de pijn te verminderen.

  • Het kauwen van kauwgom kan helpen. Maar dat moet je dan wel een tijdje doen en niet pas als je pijn voelt opkomen. Begin daarmee voor de start en begin er zeker ook ruim op tijd voor de landing mee.
  • Het kan ook helpen om flink te gapen, of net te doen alsof. Door met je mond wijd open te zitten, wordt de druk op je oren ook minder.
  • Ook kun je proberen om je oren te klaren en je adem in te houden en tegelijk druk op je oren te zetten. Doe dit wel rustig en voorzichtig want je oren gaan als het ware ‘ploppen’.
  • Er zijn ook speciale oordopjes die je kunt kopen bij de drogist, Alpine FlyFit bijvoorbeeld. Deze reguleren de druk op je oren tijdens het vliegen.
  • Neusspray is ook altijd handig om bij je te hebben als je vaak last hebt van je oren in het vliegtuig. Dan is het slim om de neusspray te gebruiken als je bij de gate staat. En ruim voor de landing heb je het nog een keer nodig, bij de hand houden dus.

Mocht je niets bij je hebben en overvallen worden door hevige oorpijn, laat dit dan altijd weten aan het cabinepersoneel. Zo kreeg ik laatst twee papieren bekertjes met warme, natte watten erin. Als je die over je oren plaatst terwijl je probeert te geeuwen, kan de druk wellicht ook wat minder worden.

En soms is de pijn zó erg, dat dit allemaal niet werkt. Dan is het een kwestie van de tijd uitzitten. De pijn zakt namelijk meteen als het vliegtuig geland is.

Tip: ga niet aan de raamkant zitten

Ook kan het helpen om aan het gangpad te gaan zitten. De druk is de cabine is niet overal gelijk en soms kan het al iets verlichten als je aan het gangpad zit, omdat de druk daar minder is. Hoe verder je oor van de raamkant vandaan is, hoe beter.

Zorg er ook voor dat je wakker bent tijdens de landing. Het is het beste om goed rechtop te zitten zodat de druk het beste verdeeld wordt.

Vliegen met kleine kinderen en oorpijn

Je kunt kleine kinderen lastig duidelijk maken wat ze kunnen doen tegen de oorpijn die ze ervaren bij het landen en opstijgen. Een goede tip kan zijn om je kind voor het landen en opstijgen de fles te geven, het zuigen aan de fles helpt bij oorpijn. Kinderen zijn daarnaast ook erg vatbaar voor oorontstekingen. Wanneer je kind last heeft van oorontsteking is het niet raadzaam om te vliegen. Breng dan altijd eerst even een bezoekje aan de huisarts.

Foto: catwalkphotos – Adobe Stock

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.