Winter09.12.2022

Ervaar het ultieme kerstgevoel op de kerstmarkt van Münster


De allerbeste manier om in de ultieme kerstsfeer te komen, is door naar een kerstmarkt te gaan. Struinen langs kraampjes met kerstdecoratie en vooral veel lekkere dingen eten en drinken. En dan het liefst op een plek die je niet kent. Liefhebbers van kerstmarkten weten dat je daarvoor eigenlijk naar Duitsland moet, waar je direct het ultieme kerstgevoel ervaart. Maar welke kies je? Als ervaren kerstmarktbezoeker heb ik de gouden tip voor je. De allerleukste bij onze oosterburen? Ga naar Münster! Op zes verschillende plekken in de stad kun je je hier volledig onderdompelen in de wereld van kerstmis.

Münster: goed bereikbaar, net over de grens

De stad Münster ligt een klein stukje voorbij de grens met Duitsland. Vanaf Utrecht is het precies 200 km rijden, dat is dus goed te doen. Let er wel even op dat je de goede Münster in je navigatie invoert. Er is er nog eentje in Duitsland, maar je moet Münster in Noordrijn-Westfalen hebben.

Voor bezoekers van de kerstmarkten zijn er, net voor je het centrum inrijdt, grote parkeerplaatsen aan je linkerhand. Je betaalt er 5 euro en wordt met de bus naar het centrum gebracht. Wandelen is overigens ook goed te doen: vanaf daar is het een minuut of 5-7 wandelen naar de stad. Omdat wij een nachtje blijven slapen (en dus bagage bij ons hebben) gaan we voor een parkeergarage in het centrum en zelfs op een drukke zondag is daar volop plaats. Daar betaal je natuurlijk wel een paar euro voor, maar het zijn zeker geen Amsterdamse taferelen bij de betaalautomaat.

De sfeervolle winkelstraat van M\u00fcnster
De sfeervolle winkelstraat van Münster

Kerstmarkt in Münster: zes keer gezelligheid

De zes kerstmarkten in Münster staan verspreid door het centrum. En omdat ze wel een eindje uit elkaar liggen, ben je daar de hele dag zoet mee, als je wil. De kans dat je bij één zo’n markt blijft hangen omdat het er té gezellig is, is vrij groot.

Dit zijn ze:

  • Rund um das Rathaus
  • Lichtermarkt St. Lamberti
  • Weihnachtsdorf am Kiepenkerl
  • Giebelhüüskesmarkt
  • Aegidii Weihnachtsmarkt
  • X-MS auf dem Harsewinkelplatz

Wij beginnen met de kerstmarkt recht voor de deur van ons hotel: bij het Kiepenkerl Weihnachtsdorf. En wat smaakt een gloeiend hete Glühwein toch lekker als je daar al een hele week naar uitkijkt. De houten stalletjes met leuke kerstaccessoires lonken, net als de geuren van gegrilde worstjes en zoete koeken.

Het leuke aan de de weken voor kerst is dat het zo vroeg donker is. En met honderden kleine lichtjes ziet alles er meteen zo knus en gezellig uit. Het is rond het vriespunt en dat hoort er eerlijk gezegd ook bij. Hoe kouder, hoe beter, het liefst met wat sneeuw, zolang het maar droog is. Laten wij in Münster nu net de ideale omstandigheden treffen!

Weihnachtsdorf am Kiepenkerl
Weihnachtsdorf am Kiepenkerl
Rund um das Rathaus
Rund um das Rathaus
De eerste smaakt het lekkerst
De eerste smaakt het lekkerst

Bij de kerstmarkt Rund um das Rathaus is het culinair aanbod het grootste. Rond etenstijd is het hier dan ook behoorlijk druk. De Giebelhüüskesmarkt, direct naast de Liebfrauen-Überwasserkirche, is een stuk rustiger, ruimtelijker opgezet en daardoor super gezellig. We volgen het spoor van mensen die allemaal de kerk ingaan en dat is niet voor niets. Daar is momenteel namelijk een uniek kunstproject te bewonderen.

Museum of the Moon

In de Liebfrauen-Überwasserkirche hangt een gigantische installatie in de vorm van een replica van de maan. Het is gemaakt door de Britse kunstenaar Luke Jerram, die zijn maan de hele wereld laat rondreizen en toont in onder andere kerken en kathedralen. Vanuit Canada vloog de maan naar Münster voor een tijdelijke expositie, waarna deze ook doorreist naar Arnhem.

Veel gezelligheid op de Giebelhu\u0308u\u0308skesmarkt
Veel gezelligheid op de Giebelhüüskesmarkt
Direct naast de Liebfrauen-\u00dcberwasserkirche
Direct naast de Liebfrauen-Überwasserkirche
Ga zeker even binnen kijken om deze gigantische maan van dichtbij te kunnen bewonderen
Ga zeker even binnen kijken om deze gigantische maan van dichtbij te kunnen bewonderen

We wandelen door naar de Lambertikirchplatz en blijven daar uiteindelijk hangen. Deze locatie is misschien wel het mooist, pal naast een enorme kerstboom en de St. Lambertikirche, die in het donker heel mooi verlicht is. De houten stalletjes hier verkopen veruit de leukste spullen, zoals houten kinderspeelgoed, mooie sjaals en handschoenen en kaarsen om je huis nóg meer kerstsfeer te geven.

Live muziek

Je zou er uren kunnen blijven, maar vergeet niet op zondagavond ook nog even op de Domplatz te gaan kijken. Daar worden openluchtconcerten gegeven met kerstmuziek. En ook al is dat misschien niet jouw muzieksmaak, al die mensen bij elkaar, kinderen op de schouders, die genieten van muziek en samen zijn, zorgen vanzelf voor gezelligheid. Precies waar kerstmis om draait natuurlijk. Na een bezoek aan de kerstmarkt in Münster zit je er helemaal in!

Kerstshoppen op de kerstmarkt aan de Lambertikirchplatz
Kerstshoppen op de kerstmarkt aan de Lambertikirchplatz
De kerstboom, houten stalletjes en lichtjes geven sfeer
De kerstboom, houten stalletjes en lichtjes geven sfeer
Genieten van live muziek op de Domplatz
Genieten van live muziek op de Domplatz
Heb jij ook al zin in een bezoek aan de kerstmarkt?
Heb jij ook al zin in een bezoek aan de kerstmarkt?

Naar de kerstmarkt in Münster

Heb jij zin om naar de kerstmarkt in Münster te gaan? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.

Plan je reis

  • Wij sliepen in Hotel Busche am Dom, vooral een aanrader omdat het pal naast de kerstmarkt zit.
  • Eerder sliepen we al eens in het Factory Hotel net iets buiten het centrum, een aanrader!
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Gerelateerde artikelen

De top 5 leukste kerstmarkten in Nederland, Duitsland en België

Wie denkt dat kerstmis nog ver weg is heeft het mis! Nog even en we zitten weer heerlijk aan het kerstdiner! Het is dus de hoogste tijd om een bezoekje aan de kerstmarkt te plannen. Dat is namelijk altijd een gezellig...

Winter20.11.2023

De top 5 leukste kerstmarkten in Nederland, Duitsland en België

Dit zijn de 7 leukste kerstmarkten van Wallonië

Glühwein, warme chocolademelk, wafels gesuikerde appels: een bezoek aan een kerstmarkt is vooral een culinaire beleving. Het is zeker ook de ideale manier om de kerstsfeer te komen. Je kunt er ook inkopen te doen voor o...

Winter06.12.2022

Dit zijn de 7 leukste kerstmarkten van Wallonië

De 7 mooiste plekken in Duitsland, net over de grens

Heb jij ook zo'n zin in de zomer? Een zomer waarin we weer kunnen genieten van wandelingen door de natuur, het maken van toffe roadtrips en ontspannen tijdens leuke weekendjes weg. Het verlangen naar een buitenlandse rei...

Natuur17.05.2021

De 7 mooiste plekken in Duitsland, net over de grens

Sehnsucht - zin in de zomer!
De gezelligste kerstmarkt van Duitsland vind je in Hannover

Eén van de leukste dingen om te doen om in de kerstsfeer te komen is een bezoek aan een kerstmarkt. En dan is er eigenlijk ook maar één land waar je naartoe moet: Duitsland. Duitsland heeft heel veel kerstmarkten wel...

Stedentrips20.12.2017

De gezelligste kerstmarkt van Duitsland vind je in Hannover

Verder lezen over Duitsland

Fietsend door Düsseldorf: de leukste manier om de stad te verkennen

Vanaf de meeste plekken in Nederland sta je in nog geen 3 uur tijd in hartje Düsseldorf, een stad die compleet anders is dan die in Nederland. Hoeveel vakantiedagen je ook hebt en wat je budget ook is: een paar dagen naar Düsseldorf kan altijd.

Stedentrips08.04.2024

Fietsend door Düsseldorf: de leukste manier om de stad te verkennen

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

Zo interessant is het om vanuit Duitsland te vliegen

Vliegen - met vertrek uit Nederland - wordt steeds duurder. En dat maakt het helemaal niet meer zo vanzelfsprekend om te vertrekken vanaf Schiphol, Eindhoven of Rotterdam. Maar wat zijn de alternatieven: hoe voordelig is het om te vliegen vanuit Duitsland? En wat zijn je opties?

Vliegen20.03.2024

Zo interessant is het om vanuit Duitsland te vliegen

Dit zijn de 9 mooiste steden in Duitsland

Duitsland is een land vol prachtige steden met een rijke geschiedenis. Ook op gebied van architectuur en cultuur zijn hier veel toffe steden te vinden. Een stedentrip naar een Duitse stad is dus vrijwel altijd een goed idee. Maar wat zijn nu de leukste en mooiste steden voor een weekendje weg? Van de indrukwekkende architectuur van Berlijn tot de romantische sfeer van Heidelberg. En van de historische pracht van Dresden tot de gastvrijheid van München: al deze steden wil je een keer ontdekken. Dit zijn de 12 mooiste steden in Duitsland!

Stedentrips03.01.2024

Dit zijn de 9 mooiste steden in Duitsland

De 14 mooiste plekken in Duitsland die je gezien moet hebben

Duitsland heeft zo ongeveer álles waar je van kunt dromen. Van historische steden, lieflijke dorpen en adembenemende natuur, tot mooie eilanden en hoge bergtoppen. Het is ook een heel groot land, zo ongeveer negen keer groter dan Nederland (in termen van oppervlakte). Er zijn in Duitsland veel mooie plekken die je een keer gezien moet hebben. Die hebben wij allemaal voor je verzameld!

Algemeen22.12.2023

De 14 mooiste plekken in Duitsland die je gezien moet hebben

De beste outdoor tips voor het Zwarte Woud in Baden-Württemberg

Met indrukwekkende landschappen vol watervallen, bossen en bergmeren is het Zwarte Woud in Baden-Württemberg een van de mooiste regio's in Duitsland. Tussen al dat natuurgeweld liggen de mooiste Duitse dorpen verscholen...

Natuur26.10.2023

De beste outdoor tips voor het Zwarte Woud in Baden-Württemberg

11 leuke tips voor het hippe en bruisende Hamburg

Heb jij zin in een weekendje weg of stedentrip naar een toffe stad in de buurt van Nederland? Parijs of Berlijn zijn leuk, maar veel origineler is een trip naar havenstad Hamburg in Duitsland. Deze parel, gelegen aan de...

Stedentrips18.09.2023

11 leuke tips voor het hippe en bruisende Hamburg

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

Het Duitse Sauerland was tientallen jaren vooral een plek waar je in de winter, op nog geen vier uur rijden van Utrecht, heerlijk kon skiën op pistes die tussen de 400 en 800 meter boven NAP liggen. Helaas voelt ook die...

Algemeen18.07.2023

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

alleen voor daredevils zonder hoogtevrees

Verder lezen over Kerstmarkten

De top 5 leukste kerstmarkten in Nederland, Duitsland en België

Wie denkt dat kerstmis nog ver weg is heeft het mis! Nog even en we zitten weer heerlijk aan het kerstdiner! Het is dus de hoogste tijd om een bezoekje aan de kerstmarkt te plannen. Dat is namelijk altijd een gezellig...

Winter20.11.2023

De top 5 leukste kerstmarkten in Nederland, Duitsland en België

4 bijzondere kerstmarkten in Europa

Santa Claus is coming to town! En met hem de kerstmarkten. Ook dit jaar worden veel Europese steden weer versierd met de mooiste verlichting, decoraties en kraampjes. Ga jij dit jaar voor het eerst naar een kerstmarkt, m...

Winter19.12.2022

4 bijzondere kerstmarkten in Europa

Dit zijn de 7 leukste kerstmarkten van Wallonië

Glühwein, warme chocolademelk, wafels gesuikerde appels: een bezoek aan een kerstmarkt is vooral een culinaire beleving. Het is zeker ook de ideale manier om de kerstsfeer te komen. Je kunt er ook inkopen te doen voor o...

Winter06.12.2022

Dit zijn de 7 leukste kerstmarkten van Wallonië

Dit zijn de leukste kerstmarkten van 2021 in Nederland, België en Duitsland

Rond deze tijd van het jaar starten de kerstmarkten weer. Hoewel alles is veranderd sinds het uitbreken van de pandemie, zijn er dit jaar zeker lichtpuntjes. Meer kerstmarkten die wel doorgaan en we als Nederlanders kunn...

Stedentrips23.11.2021

Dit zijn de leukste kerstmarkten van 2021 in Nederland, België en Duitsland

In Düsseldorf vind je de leukste kerstmarkt dichtbij huis

Het is weer december en dat betekent: tijd voor een feestje! Met als ultiem hoogtepunt het kerstfeest. Echte kerstliefhebbers brengen deze maand natuurlijk een bezoekje aan Duitsland. In dit land vind je namelijk de geze...

Stedentrips05.12.2018

In Düsseldorf vind je de leukste kerstmarkt dichtbij huis

Kerstliefhebbers opgelet! Ken je de kerstmarkt van Bochum al?

Ben je een kerstfan en vind je het heerlijk om langs kraampjes vol lekkers te struinen? Dan zit je in Duitsland gedurende de kerstperiode helemaal goed. Bekende plaatsen dichtbij de grens zijn natuurlijk Keulen of Düsse...

Stedentrips30.11.2018

Kerstliefhebbers opgelet! Ken je de kerstmarkt van Bochum al?

De gezelligste kerstmarkt van Duitsland vind je in Hannover

Eén van de leukste dingen om te doen om in de kerstsfeer te komen is een bezoek aan een kerstmarkt. En dan is er eigenlijk ook maar één land waar je naartoe moet: Duitsland. Duitsland heeft heel veel kerstmarkten wel...

Stedentrips20.12.2017

De gezelligste kerstmarkt van Duitsland vind je in Hannover

Kerstshoppen in het Duitse Frankfurt

Met de trein is het heel gemakkelijk om Europa te ontdekken en verschillende steden te combineren. Onderweg naar Basel pakken we dan ook onze kans en stappen we uit voor een korte verkenning in het Duitse Frankfurt. Wan...

Stedentrips14.12.2016

Kerstshoppen in het Duitse Frankfurt