Winter22.03.2024

Naar IJsland in maart: dit moet je weten


IJsland is een droombestemming. Met watervallen, geisers en vulkanen is dit het perfecte land voor natuurliefhebbers. Maar wat is nu het beste seizoen om naar IJsland te gaan? Ik ben er inmiddels verschillende keren geweest en heb nu ook IJsland in de winter mogen ervaren, in de maand maart om precies te zijn. En dat is toch wel een hele bijzondere maand om IJsland te bezoeken. Dit is wat je moet weten over een reis in maart.

Hoe is het weer in IJsland in maart?

In maart ligt de gemiddelde temperatuur in IJsland tussen -1°C en 4°C. En dat is inderdaad niet super koud. Het weer kan echter erg veranderlijk zijn: het kan waaien, regenen en sneeuwen. En dat hebben wij in maart ook meegemaakt: de ene dag was het -16°C met nauwelijks wind en volop zon, een paar dagen later was het alweer 3°C met een stevige wind. En dit zijn natuurlijk gemiddelden die voor het hele land gelden. Het hangt natuurlijk ook af van waar in IJsland je naartoe gaat. Over het algemeen liggen de temperaturen in Noord-IJsland iets lager dan in de omgeving van Reykjavik.

Januari is de koudste maand in IJsland, al ligt de gemiddelde temperatuur dan nog steeds niet veel lager dan -3°C. Uitschieters zijn er natuurlijk altijd. Het zou dus zomaar kunnen dat je veel koudere temperaturen zult ervaren.

De onvoorspelbaarheid van het weer in IJsland

Wat vooral goed is om te weten – en dat geldt voor ieder seizoen, ook in de zomer – is dat het weer hier sterk kan variëren van dag tot dag. Dat heeft vooral te maken met de ligging van het land en de invloed van verschillende weerpatronen. IJsland ligt in een gebied waar verschillende luchtmassa’s elkaar ontmoeten – arctische lucht uit het noorden en vochtige lucht van de Atlantische Oceaan uit het zuiden. Ook bergen (vulkanen) en fjorden kunnen het weer lokaal sterk beïnvloeden.

Er is dus een grote mate van onvoorspelbaarheid voor het weer in IJsland. Je moet dus op alle weersomstandigheden voorbereid zijn en vooral flexibel in wat je wil doen en zien. Je kunt in maart allerlei toffe activiteiten plannen, zoals een sneeuwscootertocht, sneeuwschoenwandeling, paardrijtocht of noorderlichttour. Maar per dag wordt bekeken wat wel door kan gaan en wat niet, omdat alles van het weer afhankelijk is.

IJsland wintervakanties van de gebaande paden met Voigt Travel

Noord-IJsland in de winter is magisch mooi
Noord-IJsland in de winter is magisch mooi
Check altijd de actuele situatie op de weg voor je vertrekt
Check altijd de actuele situatie op de weg voor je vertrekt

Wat neem je mee aan kleding?

Nu je weet dat het weer zeer onvoorspelbaar is, is het dus slim om je daar qua kleding goed op voor te bereiden. Dat doe je door vooral veel lagen mee te nemen.

Er ligt in IJsland in maart zeer waarschijnlijk nog overal sneeuw. Een warm skipak is dus een basisuitrusting om in je koffer te stoppen. Net als warme (waterdichte) handschoenen en een muts. Ik gebruik al jaren de super warme handschoenen van Hestra, een Zweeds merk, en wil nooit meer anders. Je doet er heel lang mee, het is echt topkwaliteit, en het zijn de warmste handschoenen dit ik ook gehad heb.

Wat vooral ook goed is om mee te nemen, zijn warme, stevige schoenen voor in de sneeuw. Snowboots zijn onmisbaar in maart. Net als thermokleding (ga voor merinowol), een fleece-vest of donsjas en warme truien. Zo heb je voldoende laagjes bij je om af te wisselen. En vergeet ook zonnebrandcrème niet. Als de zon schijnt, weerkaatst het zonlicht in de sneeuw en kun je snel verbranden. Factor 50 smeren dus.

Hoe groot is de kans op het noorderlicht in maart in IJsland?

Het noorderlicht is – net als het weer – onvoorspelbaar. Om het noorderlicht te kunnen zien ben je van een aantal factoren afhankelijk:

  • De helderheid van de lucht: op heldere, onbewolkte nachten is het zicht het best.
  • Lichtvervuiling: het moet vooral heel donker zijn, zonder kunstmatig licht.
  • Zonneactiviteit: het noorderlicht wordt veroorzaakt door de interactie tussen geladen deeltjes van de zon en het magnetische veld van de aarde. Hoe actiever de zon is, hoe groter de kans op het noorderlicht.
  • De geografische positie: hoe dichter bij noordpool, hoe groter de kans op het zien van het noorderlicht. IJsland behoort tot de beste plekken ter wereld om het noorderlicht te zien.
  • De tijd van het jaar: wanneer de nachten lang en donker zijn, heb je de meeste kans.

Met dit in je achterhoofd weet je dat IJsland in maart aan alle factoren voldoet. Er zijn genoeg donkere plekken te vinden zonder lichtvervuiling, je bent er noordelijk genoeg en het is de juiste tijd van het jaar. Je bent dus alleen nog afhankelijk van de zonneactiviteit en de helderheid. Maar alles bij elkaar heb je een goede kans om het noorderlicht te zien in IJsland in maart. De dagen worden in maart snel langer dus begin maart is de kans dus weer groter dan eind maart.

Wij waren in de eerste week van maart in IJsland (4 dagen) en zagen op 2 dagen het noorderlicht, de ene keer een stuk beter dan de andere keer. Het is een kwestie van geluk hebben. En als je het ziet, vooral van genieten, want het is echt heel bijzonder.

Wat kun je doen in IJsland in maart?

Een vakantie in maart is een echte wintervakantie en daarvoor heb je heel veel opties.

Het is sowieso heel tof om de Ringroad te rijden – of toch in ieder geval een deel daarvan. Het is de enige snelweg in een cirkel over het land van 1.340 kilometer lang. Je mag er maximaal 90 km/u rijden en dat is maar goed ook. Zo kun je onderweg je ogen uitkijken. Het is een van de mooiste wegen ter wereld, waarbij vulkanen, kraters, watervallen, bergen en rivieren aan je voorbij trekken alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Je krijgt er spierpijn van in je kaken, van al die oh’s en ah’s.

Ook heel leuk is het om te sneeuwscooteren, dat kan op een hoop plaatsen. Net als paardrijden over bevroren meren. En natuurlijk moet je op jacht op het noorderlicht, dus slapen doe je maar weer als je thuis bent.

Afhankelijk van waar je bent in IJsland zijn er zoveel mooie plekken om te bezoeken. De 15 mooiste plekken hebben we hier voor je op een rij gezet.

Autorijden in IJsland in maart

Hoewel de Ringroad fantastisch is om te rijden, zijn er wel dingen die je moet weten over autorijden in maart. Deze weg wordt goed schoon gehouden, maar dat wil niet zeggen dat er geen ijs en sneeuw kan liggen.

Zorg dat je in ieder geval de app ‘Færð & Veður‘ op je telefoon hebt staan. Die geeft actuele informatie van iedere weg, en geeft met een kleur aan welke condities je kunt verwachten. Zo kun je beter de route plannen die je wil rijden. En ook op de website road.is vind je veel actuele, bruikbare informatie.

Ga sowieso voor een auto met vierwielaandrijving, dat is hier in de winter echt onmisbaar. Huur een auto via Sunny Cars, dan ben je altijd 100 procent verzekerd.

Zo mooi is het noorderlicht in IJsland in maart
Zo mooi is het noorderlicht in IJsland in maart
Wegen kunnen afgesloten zijn vanwege sneeuwval
Wegen kunnen afgesloten zijn vanwege sneeuwval
Genieten van schitterende zonsondergangen
Genieten van schitterende zonsondergangen
Een auto met vierwielaandrijving is onmisbaar
Een auto met vierwielaandrijving is onmisbaar

Op reis in maart

Wil jij in maart deze reis zelf maken? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.

Plan je reis

  • Het is ongeveer 3 uur vliegen naar IJsland (rechtstreeks).
  • Je kunt vanuit Nederland rechtstreeks naar Akureyri in Noord-IJsland vliegen (met Transavia) als je een pakketreis boekt bij Voigt Travel.
  • Ik zou dan altijd gaan voor een fly & drive: je haalt een huurauto op op Akureyri Airport en kunt zo zelf veel van Noord-IJsland ontdekken! Super tof om te doen in de winter.
  • Wij sliepen in hotel Berjaya in Mývatn en dat was een super fijne plek met een heel goed restaurant, uitgebreid ontbijt en mooie kamers.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over IJsland

Ontdek het buitenaardse Hverir in het noorden van IJsland

IJsland is een van de meest fascinerende landen op aarde. Het landschap borrelt en pruttelt op willekeurige plekken, wat resulteert in zwavelgasrijke poelen en soms hevige vulkaanuitbarstingen.

Natuur11.03.2024

Ontdek het buitenaardse Hverir in het noorden van IJsland

Dit is de mooiste alternatieve roadtrip door IJsland

Maak de allermooiste alternatieve roadtrip door IJsland! Je start in Reykjavik en rijdt vanaf daar naar het noorden. Verwacht een robuust landschap, uitgestrekte natuur en wegen waarop je bijna niemand anders tegenkomt. Een geweldig avontuur!

Natuur08.01.2024

Dit is de mooiste alternatieve roadtrip door IJsland

De spectaculaire vulkaanuitbarsting in Grindavik in IJsland in beeld

Vulkaanuitbarstingen in IJsland komen regelmatig voor. En op dit moment is er ook weer een vulkaan aan het uitbarsten, en dat levert altijd spectaculaire beelden op. Door de lavafonteinen kleurt de lucht oranje en rood.

Natuur20.12.2023

De spectaculaire vulkaanuitbarsting in Grindavik in IJsland in beeld

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

De 15 mooiste plekken in IJsland die je gezien móet hebben

IJsland is een van de meest populaire bestemmingen van de laatste jaren. Helemaal terecht, want dit land heeft zoveel natuurschoon, dat wil je met eigen ogen zien! Maar waar begin je? Wat zijn de mooiste plekken in IJsla...

Natuur21.09.2023

De 15 mooiste plekken in IJsland die je gezien móet hebben

Verliefd op IJsland na het zien van deze buitenaardse beelden!

IJsland: we kunnen er geen genoeg van krijgen... Het land van vuur en ijs. Van trollen, fjorden, gletsjers en vulkanen. Eén groot natuurparadijs, waar je uren kunt rondrijden zonder iemand tegen te komen. Hringvegur 1:...

Natuur01.12.2022

Verliefd op IJsland na het zien van deze buitenaardse beelden!

+ de 5 hoogtepunten
Iceland Trail: vijf dagen hiken door de spectaculaire IJslandse natuur

IJsland is een spectaculaire natuurbestemming met fjorden, gletsjers en vulkanen. Geen land in Europa heeft zo’n gigantische aantrekkingskracht op avonturiers als IJsland. Je kunt er uren rondrijden zonder iemand tegen...

Natuur06.03.2022

Iceland Trail: vijf dagen hiken door de spectaculaire IJslandse natuur

Dit moet je weten over de Blue Lagoon in IJsland

IJsland is een vakantiebestemming die bij veel mensen op hun bucketlist staat. Volkomen begrijpelijk als je het mij vraagt, want de natuur en cultuur van dit land is werkelijk waar magisch. IJsland heeft verschillende be...

Natuur27.11.2021

Dit moet je weten over de Blue Lagoon in IJsland