Winter11.12.2020

Rovaniemi in Finland is de geboorteplaats van de kerstman


Rovaniemi in Finland (tevens de hoofdstad van Lapland) is vooral bekend vanwege iemand die wereldwijd bekender is dan onze eigen Sinterklaas. Iemand met een naam die er verdacht veel op lijkt: Santa Claus ofwel de kerstman. Wie teruggraaft in de historie komt erachter dat beiden in de oudheid één en dezelfde figuur waren. Waar Santa – aka de kerstman – de personificatie van het kerstfeest is geworden is onze goedheiligman dat natuurlijk nog steeds op 5 december. De plaats Rovaniemi in Finland is inmiddels ‘heilig’ want het wordt gezien als de geboorteplaats van de kerstman. Al is Rovaniemi om nog veel meer redenen een bijzondere plek om te bezoeken. Op reis naar Lapland is een droom, zeker in de winter. En dit is wat je er kunt verwachten!

De kerstman in Rovaniemi en Finland

De kerstman en Sinterklaas lopen elkaar steeds vaker voor de voeten. Inmiddels doet de kerstman er alles aan om het grote jaarlijkse cadeautjesfeest te verplaatsen naar eind december, in plaats van het begin zoals wij gewend zijn. In Finland hebben ze het een stuk makkelijker want daar kennen ze alleen Santa Claus die in het Fins Joulupukki wordt genoemd. Zonder twijfel een veel leukere naam, maar dat terzijde.

Het bijzondere is dat de Finse kerstman volgens de mythe een vrouw heeft met de naam Joulumuori (dat zoveel betekent als ‘kerstvrouw’). Van haar is echter weinig bekend. In het hoog gelegen Rovaniemi hebben ze het voor iedereen op dit punt een stukje eenvoudiger gemaakt en is Joulipukki (je spreekt dit overigens heel anders uit) definitief vervangen door Santa Claus. De belangrijkste reden is dat hier het Santa Claus Parc is geopend en gelijk maar is benoemd als de geboorteplaats van de kerstman inclusief Rudolf the Rednose Reindeer.

Santa Claus Village

Als je in Rovaniemi bent kun je daar goed mee leven. De winterse goedheiligman, die met zijn rendieren door de lucht kan vliegen en bij kinderen cadeautjes onder de kerstboom weet te leggen, kan beter maar ergens zijn geboren. In het pittoreske Santa Claus village lijkt in de sneeuw alles te kloppen. Gezelliger kun je het je haast niet voorstellen. De sneeuw, de gezellige gebouwen, de feestelijke verlichting het kan ook haast niet leuker.

▸ En je kunt er overnachten! Bekijk hier het Santa Claus Holiday Village.

Winters welkom bij Santa Claus
Winters welkom bij Santa Claus
De entree van het Santa Claus Village in Rovaniemi Finland
De entree van het Santa Claus Village in Rovaniemi Finland
De wondere wereld van Santa Claus Village
De wondere wereld van Santa Claus Village
De sneeuw en het licht houden duidelijk van elkaar
De sneeuw en het licht houden duidelijk van elkaar

Santa Claus is een druk man

Wie een aantal dagen verblijft in Rovaniemi (in de wintermaanden, vlak voor de feestdage) heeft zeker kans Santa Claus te ontmoeten. De grote kindervriend is echter een druk man en is om onduidelijke redenen vaak op route met zijn rendieren. In het Santa Claus Village heeft hij officiële bezoektijden maar die schijnt hij met een korreltje zout te nemen. Je moet gewoon geluk hebben zeg maar. Goed voor de mythe maar minder leuk voor de kinderen die graag met hem op de foto willen.

Om toch te bewijzen dat je in het geboortedorp van Santa Claus bent geweest kun je beter een bezoekje brengen aan het postkantoor van de kerstman, Santa Claus Post Office. Hier kun je je eigen kerstkaart voorzien van een unieke postzegel en stempel versturen naar je vrienden in de lage landen.

Sfeervol groen licht wat past bij het noorderlicht wat hier soms te zien is
Sfeervol groen licht wat past bij het noorderlicht wat hier soms te zien is
Hier kun je uren blijven rondlopen
Hier kun je uren blijven rondlopen
De ingang naar Santa die helaas een avondje vrij had genomen
De ingang naar Santa die helaas een avondje vrij had genomen
No Santa ;-(
No Santa ;-(

Sneeuwplezier in Rovaniemi: altijd een witte kerst

De Finnen noemen Santa Claus Village het liefst een pretpark. Pret zul je er zeker hebben want naast het vertier op het park wat je zeker niet moet vergelijken met pretparken zoals wij deze kennen is het hier veel gericht op sfeer en beleving met veel commercie. De echte pret vind je vooral buiten het park waar je sneeuwscooters, met een arrenslee of gewoon te voet kunt genieten van de prachtige Finse natuur die natuurlijk in de winter op haar mooist is.

Wie de leukste plekjes weet te vinden tijdens de wandelroutes kan zo maar bij een Finse picnickplaats tegen locals aanlopen die je verwennen met een kampvuur waarop op traditionele wijze soep wordt gekookt. En wat is er dan lekkerder dan Fins brood met gedroogd rendiervlees. Door de hoge ligging van Rovaniemi (net binnen de poolcirkel) ben je hier overigens altijd verzekerd van een witte kerst.

Tijd voor actie: sneeuwscooteren in Lapland
Tijd voor actie: sneeuwscooteren in Lapland
360 graden foto met z`n allen tijdens een tochtje door de natuur
360 graden foto met z`n allen tijdens een tochtje door de natuur
Soep opwarmen op een kampvuur
Soep opwarmen op een kampvuur
De natuur op z`n mooist
De natuur op z`n mooist
Hiking in Lapland
Hiking in Lapland

Rovaniemi: de ligging en bereikbaarheid

Santa Claus Village ligt op een steenworp afstand van de luchthaven van Rovaniemi en op 8 kilometer van het stadje zelf. Het park van de kerstman is het hele jaar geopend en in de zomermaanden goed te bereiken met de auto. In de winter ligt er veel sneeuw en ben je waarschijnlijk aangewezen op een vlucht een uur vanuit Helsinki.

Net buiten Santa Claus Village is een nieuw hotelcomplex geopend waar je kunt slapen in de Arctic Treehouses. Deze goed verwarmde en fraaie houten kubuswoningen hebben een groot glazen raam wat gericht is op het noorden. Wat naast Santa is er hier ook nog iets anders te zien, het Poollicht wat bekender is als het noorderlicht (aurora borealis). Dit is echter een kwestie van geluk hebben en is het misschien wel een groter cadeau dan de kerstkaart van Santa. Pal naast het hotel is een Santa Claus grot geopend waar je kunt binnenkijken in het leven van de kerstman.

Rovaniemi is gewoon een leuke plek om kerst te vieren. Santa Claus Village maakt het voor kinderen en volwassenen wat leuker en geeft iets extra’s aan een verblijf in dit noordelijke deel van Finland wat we ook kennen als Lapland.

De avond valt, -9 graden in  je t-shirt foto`s maken en geen kou voelen
De avond valt, -9 graden in je t-shirt foto`s maken en geen kou voelen
Lapland
Lapland

Op reis naar Rovaniemi in Finland

Wil je ook deze bijzondere reis naar Rovaniemi in Finland een keer maken? Dan geef ik je graag nog wat tips om je reis te plannen.

  • Dé aanbieder van Lapland reizen is Voigt Travel. Al jaren zijn zij gespecialiseerd in vakanties naar onder andere Rovaniemi.
  • De makkelijkse manier om een reis naar Fins Lapland te boeken is dus door het kiezen voor een pakketreis, met een vlucht, verblijf én excursies in één. Kijk eens bij het aanbod van TUI. Zij hebben een mooi aanbod winterse reizen naar Rovaniemi.
  • Hotels in Rovaniemi boek je het beste via Booking.com. Een aanrader is Santa Claus Holiay Village.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Finland

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

24 uur in Helsinki: deze drie dingen mag je niet missen!

Wie in de zomer Fins Lapland wil bezoeken, zal een overstap moeten maken op Helsinki. Wij vlogen van Rovaniemi naar Helsinki. We boekten er een hotel, want, als je er dan toch bent, waarom zou je dan niet een dagje van d...

Stedentrips05.08.2023

24 uur in Helsinki: deze drie dingen mag je niet missen!

8 manieren om net zo gelukkig te zijn als de Finnen

Voor de zesde keer op rij zijn de Finnen door het jaarlijkse World Happiness Report benoemd tot de gelukkigste mensen ter wereld. Hoe doen ze dat toch en hoe kun jij dit gevoel ook ervaren? Wij bezochten Fins Lapland in...

Zomer03.08.2023

8 manieren om net zo gelukkig te zijn als de Finnen

ervaar zomer in Fins Lapland
Ontdek de 8 mooiste plekken in Zuid-Finland

Zo ver als je kunt kijken zie je niets dan natuur. Alleen wat knusse rode houten huisjes die het eindeloze landschap doorbreken. Om je heen is er niets dan rust en stilte. De zon zorgt voor een aangename warmte. Op je ei...

Zomer31.03.2023

Ontdek de 8 mooiste plekken in Zuid-Finland

Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer

Lapland is een van de leukste zomerbestemmingen van Noord-Europa. Het is de perfecte plek voor de échte natuurliefhebbers. Of eigenlijk voor iedereen die wel een dosis rust en ontspanning op een beeldschone plek kan geb...

Zomer10.03.2023

Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer

Zeven redenen voor een zomer in Fins Lapland

Bossen zo ver je kunt kijken, talloze meren en af en toe een rendier op de weg: dit moet Fins Lapland zijn! Wij bezochten dit geliefde gebied in augustus, wat - samen met maart - de beste reistijd voor deze plek is. Waar...

Zomer29.08.2022

Zeven redenen voor een zomer in Fins Lapland

Zet deze accommodaties maar op je bucketlist: de mooiste sneeuw- en ijshotels in Europa

Slapen in een ijshotel of prachtige accommodatie in de sneeuw? Als je toe bent aan een portie avontuur of luxe dan omarm je deze winter de kou en slaap je in één van de mooiste ijs- of sneeuwhotels van Europa. Een nach...

Winter02.11.2021

Zet deze accommodaties maar op je bucketlist: de mooiste sneeuw- en ijshotels in Europa

Dit is waarom Finland het gelukkigste land ter wereld is

Heb je een paar dagen over en heb je geen idee waar je naar toe moet? Ben je een natuurfreak, gelukszoeker, city lover en avonturier in één? Wil je graag op echt allerlei gebied geïnspireerd worden? Finland is the pla...

Ontspanning14.06.2019

Dit is waarom Finland het gelukkigste land ter wereld is

be Finspired!

Verder lezen over Lapland

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer

Lapland is een van de leukste zomerbestemmingen van Noord-Europa. Het is de perfecte plek voor de échte natuurliefhebbers. Of eigenlijk voor iedereen die wel een dosis rust en ontspanning op een beeldschone plek kan geb...

Zomer10.03.2023

Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer

Zeven redenen voor een zomer in Fins Lapland

Bossen zo ver je kunt kijken, talloze meren en af en toe een rendier op de weg: dit moet Fins Lapland zijn! Wij bezochten dit geliefde gebied in augustus, wat - samen met maart - de beste reistijd voor deze plek is. Waar...

Zomer29.08.2022

Zeven redenen voor een zomer in Fins Lapland

Zet deze accommodaties maar op je bucketlist: de mooiste sneeuw- en ijshotels in Europa

Slapen in een ijshotel of prachtige accommodatie in de sneeuw? Als je toe bent aan een portie avontuur of luxe dan omarm je deze winter de kou en slaap je in één van de mooiste ijs- of sneeuwhotels van Europa. Een nach...

Winter02.11.2021

Zet deze accommodaties maar op je bucketlist: de mooiste sneeuw- en ijshotels in Europa

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Lapland

Lapland is een regelrechte droombestemming, zeker in de winter. Een Lapland-reis is een reis voor op je bucketlist. In Europa’s laatste wildernis beleef je een winters sprookje. Het is de meest pure en avontuurlijke pl...

Winter03.12.2020

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Lapland

een winters sprookje
Zo cool: Zweeds Lapland heeft nu een drijvend spa & wellness hotel

Een reis naar Lapland is zonder twijfel een droomreis voor op je bucketlist. En dat wordt het zeker wanneer je in splinternieuwe Arctic Bath Hotel gaat slapen. Een waanzinnig mooi, drijvend hotel in Lapland waar je volle...

Winter15.02.2020

Zo cool: Zweeds Lapland heeft nu een drijvend spa & wellness hotel

Arctic Bath
Fjällräven Polar: een legendarisch event ver boven de poolcirkel

Een reis van meer dan 300 kilometer door de arctische wildernis. In temperaturen van -30 °C ben je omringd door prachtig besneeuwde landschappen, met slechts het geluid van meer dan 200 zeer bekwame sledehonden om je he...

Winter15.12.2019

Fjällräven Polar: een legendarisch event ver boven de poolcirkel

De 10 leukste tips voor een actieve vakantie in Fins Lapland

Ga je naar Fins Lapland en ben je ervan overtuigd dat je dit in de herfst moet doen? Bereid je dan maar voor, want stilzitten is er niet bij! Waar je in de winter voor het skiën of sleeën met husky’s en rendieren gaa...

Natuur07.10.2018

De 10 leukste tips voor een actieve vakantie in Fins Lapland

Verder lezen over Scandinavië

Dit zijn de 7 coolste dingen om te doen in Oslo

Oslo is de hoofdstad van Noorwegen en een verrassend leuke stad voor een stedentrip. Of korte vakantie, want ook in de omgeving is van alles te zien en doen. Wij bezochten de bruisende stad in de winter en werden verrast...

Stedentrips23.03.2022

Dit zijn de 7 coolste dingen om te doen in Oslo

The Norway Trail: de meest spectaculaire hike door Noorwegen

Als er één land is waar je waanzinnig mooie hikes kunt maken dan is het Noorwegen. Dit Scandinavische land is rijk aan verbluffende natuur en beeldschone landschappen. Noorwegen is rauw, indrukwekkend en soms ook overw...

Natuur28.01.2021

The Norway Trail: de meest spectaculaire hike door Noorwegen

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Lapland

Lapland is een regelrechte droombestemming, zeker in de winter. Een Lapland-reis is een reis voor op je bucketlist. In Europa’s laatste wildernis beleef je een winters sprookje. Het is de meest pure en avontuurlijke pl...

Winter03.12.2020

Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Lapland

een winters sprookje
Deze video laat je de sensationele schoonheid van Groenland zien

Ooit nagedacht over een vakantie naar Groenland? Het land van het eeuwige ijs, fjorden, walvissen en zeehonden. Groenland is het grootste eiland ter wereld, waar slechts 50.000 mensen wonen. Het is daarmee ook het dunst...

Natuur05.09.2020

Deze video laat je de sensationele schoonheid van Groenland zien

Trolltunga is dé hike die je in Noorwegen gemaakt moet hebben!

Noorwegen is een van de mooiste outdoor-bestemmingen van Europa. Rauw, grillig en oogverblindend mooi. Wie gek is op wandelen en mooie, lange hikes wil maken, moet de hike naar Trolltunga absoluut op de bucketlist zetten...

Natuur25.04.2020

Trolltunga is dé hike die je in Noorwegen gemaakt moet hebben!

Dit zijn de vijf leukste tips om te doen in Kopenhagen!

Kopenhagen is een stad die je heel vaak in lijstjes met verrassende stedentrips ziet opduiken en dat is niet voor niets. Deze hippe stad in Denemarken is lekker dichtbij, is modern en lekker compact. Vanaf Eindhoven Airp...

Stedentrips10.04.2020

Dit zijn de vijf leukste tips om te doen in Kopenhagen!

Noorwegen krijgt een waanzinnig mooi walvissenmuseum: The Whale

Noorwegen is over een paar jaar een spectaculaire attractie rijker: The Whale. Een bijzondere plek waar alles zal draaien om de walvis. The Whale is een museum en onderzoekscentrum in één, of een Arctisch Centrum zoals...

Natuur16.11.2019

Noorwegen krijgt een waanzinnig mooi walvissenmuseum: The Whale

Wegdromen bij deze heerlijke beelden van de Noorse Lofoten

In het noordelijkste puntje van Noorwegen liggen de Lofoten. Een unieke eilandengroep op een compleet geïsoleerde ligging. Zo'n plek waar natuur nog gewoon natuur kan zijn. Ongerept, zoals het hoort. In de zomermaanden...

Natuur31.10.2019

Wegdromen bij deze heerlijke beelden van de Noorse Lofoten