Zomer04.08.2020

Ontspannen op Terschelling doe je zo: 5 toffe tips!


Op vakantie naar een eiland met prachtige witte stranden… Nee niet in de Middellandse zee of de Caribbean, maar gewoon bij ons voor de deur in onze eigen Waddenzee. Een uniek stukje zee dat sinds 2009 als enige natuurgebied in Nederland op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. In dit natuurreservaat liggen vijf bewoonde en acht onbewoonde Nederlandse eilanden en zandplaten. Wij reizen af naar het op een na grootste Waddeneiland Terschelling waar wij in de spiksplinternieuwe Duintenten van Puur Terschelling mogen verblijven.

Als je maar een paar dagen naar Terschelling gaat, neem dan de vroege veerboot vanuit Harlingen. Omdat Terschelling niet zo groot is, kun je het eiland prima per fiets verkennen. Er ligt zo’n 70 kilometer aan prachtige fietspaden over het eiland waar je fijn kunt fietsen. Laten de auto op het vaste land achter en neem de snelle veerdienst. Deze brengt je in 50 minuten naar het havendorp West-Terschelling. Wil je wel de auto meenemen, kies dan de reguliere veerdienst. Deze overtocht duurt ongeveer twee uur.

Om zeker te zijn van de fiets die jij graag wilt, huur dan van te voren online een fiets bij Zeelenfiets, Het verhuurbedrijf zit aan de overkant van de veerdienstterminal en heeft over het gehele eiland nog een viertal vestigingen. Altijd handig mocht je tijdens je verblijven iets aan je fiets mankeren. Daarnaast hebben ze een bagage breng- en haalservice naar en van je accommodatie op het eiland. Bagage afgeven, fietsen ophalen en je vakantie kan beginnen.

1. Op de fiets voor de échte eilandbeleving

Aan de zuidkant van het eiland vind je twee langgerekte fietspaden die je over ca. 12 kilometer van de ene kant naar de andere kant van het eiland brengen. Eén fietspad loopt parallel aan de hoofdweg en neemt je mee langs alle dorpjes op Terschelling: Midsland, Landerum, Formerum, Lies, Hoorn en Oosterend. Het andere fietspad loopt over de dijk. Een route met continu prachtig uitzicht op de Waddenzee en de weilanden. Op weg naar onze accommodatie kiezen wij voor de dorpjesroute zodat we gelijk kunnen zien wat de verschillende dorpjes te bieden hebben qua restaurants en winkels.

Ik merk dat we op de fiets gelijk het hectische leven achter ons hebben gelaten en op weg naar onze accommodatie al genieten van de rust, de natuur en de vriendelijke ‘eilanders’. Met een stevige wind in de rug komen we voordat we het weten aan in Oosterend, het meest oostelijke dorp van Terschelling, waar onze accommodatie zich bevindt. Oosterend ligt niet op het oostelijke puntje van het eiland maar grenst aan het natuurreservaat De Boschplaat. Een onbewoond gebied van circa 50 km2 is een paradijs voor vogels en bijzondere planten-en diersoorten. Dit Europees natuurreservaat is vrij toegankelijk voor natuurliefhebbers.

De rust komt je hier letterlijk tegemoet
De rust komt je hier letterlijk tegemoet
Wat een mooi plekje om te wonen
Wat een mooi plekje om te wonen
Op weg naar Oosterend
Op weg naar Oosterend
Even stoppen op een mooi plekje in de Boschplaat
Even stoppen op een mooi plekje in de Boschplaat
Uitzicht op West-Terschelling met de beroemde Brandaris
Uitzicht op West-Terschelling met de beroemde Brandaris

2. 360º Puur kamperen

Als we het erf van Puur Terschelling op fietsen, zie ik op de oprit onze bagage al staan. Het is lekker bedrijvig op het boerenerf en dit geeft gelijk het ‘logeren bij de boer’-gevoel. Het kleinschalige kampeerterrein met vier unieke duintenten bevindt zich op het achtererf van de boerderij, met zicht op de duinen. De tenten zijn met behoud van veel privacy gepositioneerd en ogen aan de buitenkant futuristisch. Eenmaal binnen weet je niet wat je ziet.

De 6-persoons duintent is eigenlijk een loft met panoramisch uitzicht maar dan van tentdoek. Ruim 70 procent van het tentdoek is voorzien van vensters/plastic ramen waardoor je vanuit je tent de hele buitenomgeving in 360º beleeft. Alles is perfect ingebouwd in één ruimte. De ene helft is ingericht als slaapgedeelte met een 4-persoons familiebed, die door een schuifwand ook in te delen is als twee 2-persoons bedden en een 2-persoons halfhoogslaper. De andere helft is ingericht met een eettafel en een kookeiland voorzien van een inductie kookplaat, kookgerei, een koelkast, waterkoker en Nespresso koffiezetapparaat. De tent heeft ook twee ingangen voorzien van hordoek. Om toch nog een beetje het kampeergevoel te hebben, bevindt het privésanitair zich verderop op het erf. Elke tent heeft een eigen toilet en douche. Bed*-, bad- en keukenlinnen zijn inclusief, evenals de WiFi. Voor het buitenleven is er een picknicktafel, een loungestoel en hangmat. Op het erf kun je tegen een vergoeding gebruik maken van de hout gestookte hottub of de sauna.

Slapen onder de sterrenhemel

Overdag zijn deze tenten een beleving maar ’s nachts ervaar je iets unieks! De panorama dakvensters! Vanuit je warme bed kun je door de panorama dakvensters urenlang puur genieten van de sterrenhemel. Dit vind je nergens anders op Terschelling. Wil je niet te vroeg worden gewerkt door de eerste zonnestralen, sluit dan de vensters door middel van tentdoekgordijnen af.

Dat Puur Terschelling juist voor deze unieke ervaring voor haar gasten heeft gekozen, is niet voor niks. In 2015 is aan De Boschplaat op Terschelling, waar de accommodaties van Puur Terschelling aan grenzen, het predicaat Dark Sky Park toegekend door de Internationale Dark Sky organisatie IDA. Dark Sky gebieden liggen in natuurgebieden waar de lucht nog schoon is, er stilte heerst en speciale dieren- en plantensoorten leven die gebaat zijn bij een zo natuurlijk mogelijke omgeving. De Boschplaat is een gebied zonder noemenswaardige lichtbronnen waardoor het ’s nachts pikdonker is en je zelfs de nog zwakke sterren vanaf deze plek heel goed kan zien. Op sommige momenten kun je zelfs het noorderlicht waarnemen op Terschelling en nergens beter zie je vallende sterren dan op de Boschplaat. Om een sterrenhemel te zien die net zo mooi is als op dit gedeelde van Terschelling, zou je normaal gesproken moeten afreizen naar Schotland of de kust van Ierland of Noorwegen.

We gaan logeren in de splinternieuwe duintenten van Puur Terschelling
We gaan logeren in de splinternieuwe duintenten van Puur Terschelling
Een 360\u00ba uitzicht vanuit de duintent
Een 360º uitzicht vanuit de duintent
Dit is hoe glamping bedoeld is
Dit is hoe glamping bedoeld is
Slapen onder een sterrenhemel
Slapen onder een sterrenhemel
Wakker worden met dit uitzicht, zo fijn!
Wakker worden met dit uitzicht, zo fijn!
Het ultieme `logeren bij de boer`-gevoel
Het ultieme `logeren bij de boer`-gevoel

3. Er is altijd Wad te doen

Puur Terschelling verzorgt ook allerlei activiteiten vanaf de boerderij. Zo kan je wadlopen met eventueel aansluitend een oesterproeverij, een buitenrit maken door de duinen en over het strand op Friese rijpaarden, een huifkartocht, een ritje op de ezel of als je echt stoer wilt gaan, ga je met een fat bike of 4×4 landrover over het strand rijden. Wij hebben wadlopen met de oesterproeverij en paardrijden geboekt.

Het Waddengebied is een prachtig, ongerept natuurgebied. De beste manier om dit bijzondere Werelderfgoed in al haar facetten te beleven, is tijdens een wandeling over het wad. Tweemaal per dag – als het eb wordt – trekt de zee zich terug en legt de grote modderige vlakte haar talloze bewoners bloot. Bij Puur Terschelling ligt het wad letterlijk voor de deur. Gebruik van geschikte waterschoenen of laarzen zit bij het arrangement inbegrepen. Wadlopen is een vak apart. Al bij de eerste stap zit ik centimeters diep en muurvast in de modder. Boer Anne van Puur Terschelling leert ons snel trucjes om niet tot over je enkels in het slik te zakken of uit te glijden, en oefening baart kunst. Tijdens het lopen vertelt Anne enthousiast over de rijke flora en fauna die de Waddenzee biedt en laat ons tussendoor pure en zilte kokkels en zeesla proeven. Na twee uur wadlopen komt het tij weer op en lopen we terug naar de boerderij. Daar wacht ons een culinaire beleving. Boerenzonen Jochem en Bentum trakteren ons op een proeverij met pure en gestoomde ‘Terschellinger Creuse’ en een heerlijk glas prosecco. De oesters glijden er, na zo’n wadloopavontuur, prima in.

Het wad ligt bij Puur Terschelling letterlijk voor de deur
Het wad ligt bij Puur Terschelling letterlijk voor de deur
Boer Anne neemt ons mee het wad op
Boer Anne neemt ons mee het wad op
Zilte kokkel, recht uit zee: mmmm!
Zilte kokkel, recht uit zee: mmmm!
Na twee uur wadlopen gaan we weer terug
Na twee uur wadlopen gaan we weer terug
Terschellinger Creuse, verser dan vers
Terschellinger Creuse, verser dan vers
Wadlopen en deze culinaire verwennerij: de perfecte combinatie!
Wadlopen en deze culinaire verwennerij: de perfecte combinatie!

4. Ter land, ter zee en ter paard

Heb je veel ervaring met paardrijden of is het je eerste keer? Bij Puur Terschelling kun je voor elk niveau een buitenrit op Friese paarden boeken. Na een dagje het eiland op de fiets te hebben verkend, staat ons ’s avonds een buitenrit voor beginners te wachten. Behoorlijke zenuwachtig lopen we ’s avonds van onze duintent naar de paardenstal waar ik de afgelopen dagen de grote, Hollandse edele dieren natuurlijk al heb zien staan.

Via het boerenerf sla je direct het paardenpad in de duinen in. De duinen wisselen zich af met bos. Na een uurtje komen we aan bij het strand waar de zon bijna ondergaat. Het strand op Terschelling, met opvallend wit zand, is echt enorm uitgestrekt. De paarden vinden het heerlijk om door de zee te lopen en onze begeleidster vertelt dat Puur Terschelling regelmatig met de paarden gaat zwemmen in zee. Terug op het erf helpen we met afzadelen en proosten we met een lokale likeur op deze unieke ervaring.

Klaar voor een ritje te paard
Klaar voor een ritje te paard
Een unieke ervaring!
Een unieke ervaring!
Proosten met een Terschellinger Syltsje
Proosten met een Terschellinger Syltsje

5. Zeehonden spotten!

In de Waddenzee kun je heel goed zeehonden spotten. Heel soms kun je ze zelfs vanaf het land zien of tijdens het wadlopen, maar deze dieren hebben hun habitat vooral op de zandbanken tussen Terschelling en Vlieland. Hier leven in alle rust grote groepen zeehonden. Vanuit de haven worden boottochten naar deze zandbanken georganiseerd waarmee je dichtbij de zandbanken kan komen zonder de zeehonden weg of op te jagen. Onderweg vertelt de schippers je alles over de manier van leven en de soorten die in de Waddenzee voorkomen.

Tip: ga bij vertrek vooraan op de boot zitten, dan heb je bij aankomst bij de zandbank de beste plek om de zeehonden van dichtbij te bekijken en goede foto’s en filmpjes te maken.

We gaan de boot op om zeehonden te spotten
We gaan de boot op om zeehonden te spotten
Kijk ze liggen, heerlijk op de zandbanken in de Waddenzee
Kijk ze liggen, heerlijk op de zandbanken in de Waddenzee
Een van de leukste dingen om te doen op Terschelling
Een van de leukste dingen om te doen op Terschelling

Op vakantie naar Terschelling

Ook plannen om naar Terschelling te gaan? Dan komen deze tips je goed van pas.

  • De Walvis een begrip op Terschelling. Bezoek deze locatie bij West-Terschelling voor een hapje of drankje met een weids uitzicht over het wad, natuurgebied de Noordsvaarder en in de verte het buureiland Vlieland.
  • Kaap Hoorn, een verscholen strandpaviljoen in een duinpan. Wij ontdekte deze leuke locatie tijdens onze buitenrit op de paarden.
  • Pluktuin Groenhof, hier kan je in de zomermaanden zelf onbespoten fruit, bloemen, groenten en plukken.
  • Talisman, wij zijn met de Talisman zeehonden gaan spotten.

Ben je van plan Terschelling per fiets te ontdekken? En kan je wel een duwtje in de rug gebruiken? Boek dan een e-bike en cross dan zelfs met harde wind het hele eiland over. Puur Terschelling heeft oplaadpunten op het erf.

*Goed te weten: Het beddengoed in de Duintenten van Puur Terschelling is van Optidee. De unieke vezelstructuur van dit beddengoed is niet alleen anti-allergeen en antibacterieel maar ook ademend en klimaat regulerend.

Op vakantie naar Terschelling

Heb jij zin om op vakantie naar Terschelling te gaan? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis
  • Om op Terschelling te komen moet je de veerboot nemen. Deze vertrekt in Harlingen en het is slim om deze wel van tevoren te reserveren.
  • Hotels op Terschelling boek je het beste via Booking.com. Een aanrader is Paal 8 Hotel aan Zee vlakbij het strand.
  • Verblijf je liever in een vakantiepark? Landal heeft een heel mooi park op Terschelling.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Remke Nehrstede

Remke werkt als pr-consultant in de toeristische sector. Zowel voor haar werk als privé is ze veel in het buitenland te vinden. Of ze nu op de lange latten in de sneeuw staat, een stedentrip in Europa maakt of cultuur snuift in andere werelddelen, ze komt altijd met mooie verhalen thuis.

Verder lezen over Eilanden

Tristan da Cunha is de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde

Eén van 's werelds best bewaarde geheimen is Tristan da Cunha. Het wordt vaak beschouwd als de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde. Je zou denken dat wij met het vliegtuig in zo ongeveer iedere uithoek van de aarde kunnen komen, maar dat geldt niet voor deze plek, waar je alleen met de boot kunt komen.

Natuur05.02.2024

Tristan da Cunha is de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

Wie op vakantie gaat naar Curaçao, komt vooral voor zon, zee en strand. En dat is ook een van de beste redenen om naar dit prachtige eiland te komen. Dit zijn de 5 mooiste stranden van het eiland (plus bonustips)!

Ontspanning13.01.2024

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

De mooiste plekken op Ameland

Ameland is een van de meest charmante eilanden in de Waddenzee en biedt een rustige en idyllische ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven. Dit juweeltje staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid...

Ontspanning09.11.2023

De mooiste plekken op Ameland

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Het Portugese eiland Madeira is een van de grote verrassingen van Europa. Een betoverend mooie plek met prachtige natuur, charmante dorpjes en veel zon. Het is een hele fijne vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Je...

Algemeen09.10.2023

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Eilandhoppen vanuit Split: ontdek de mooiste plekken op Hvar en Brač

Met knusse steegjes, sfeervolle pleinen en historisch bouwwerken is de stad Split een van de mooiste steden van Kroatië. In het oude centrum dwaal je door straten die al eeuwen lang bewandeld worden. Split ligt direct a...

Algemeen22.08.2023

Eilandhoppen vanuit Split: ontdek de mooiste plekken op Hvar en Brač

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

De aantrekkingskracht van Mallorca is al jaren vrij sterk. Het is absoluut geen onbekende vakantiebestemming, en toch lijkt het wel alsof dit Spaanse eiland herontdekt wordt. Na jaren waarin het mateloos populaire Ibiza...

Zomer26.06.2023

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

Paradijs in Indonesië: waarom je de Komodo eilanden bij Flores wil bezoeken

Ben je van plan om naar Indonesië af te reizen of heb je al een vakantie naar Bali gepland? Sla dan een trip naar de Komodo eilanden bij Flores niet over! Stel je eens voor: paradijselijk witte en roze stranden (ja, ech...

Zomer08.04.2023

Paradijs in Indonesië: waarom je de Komodo eilanden bij Flores wil bezoeken

Dit zijn de vijf mooiste plekken op Rhodos die bijna niemand kent!

Rhodos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Het is een eiland in de Egeïsche Zee, dat een klein stukje uit de kust van Turkije ligt. Rhodos is een echte zonbestemming, en zonovergoten eiland dat tot de belan...

Zomer05.04.2023

Dit zijn de vijf mooiste plekken op Rhodos die bijna niemand kent!

+ onontdekte vakantieadresjes

Verder lezen over Nederland

Lunch in Rotterdam: dit zijn de beste plekken!

Breng je binnenkort een bezoek aan Rotterdam? Dat is sowieso een goed idee, want de stad bruist! Het is de perfecte plek om een dag of weekend naartoe te gaan. Naast de Euromast, Markthal en natuurlijk de rivier de Maas,...

Stedentrips13.06.2024

Lunch in Rotterdam: dit zijn de beste plekken!

30 hotspots door de hele stad
Dit zijn de 30 leukste strandtenten van Nederland

Dit zijn de 30 allerleukste strandtenten van Nederland. We hebben er 10 per provincie voor je verzameld. Weet jij alvast waar je moet zijn zodra de zon zich weer laat zien!

Zomer04.06.2024

Dit zijn de 30 leukste strandtenten van Nederland

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Een roadtrip door Nederland, dat is een flinke uitdaging want de keuze is reuze in ons kleine landje. Nederland is namelijk groot genoeg om meerdere interessante routes uit te stippelen. Alle provincies aandoen is een op...

Algemeen29.05.2024

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Dit zijn de 10 mooiste nieuwe hotels in Nederland

Wij gaan graag een nachtje of weekend weg in Nederland en gelukkig heb je ook in ons eigen land volop keuze uit mooie accommodaties, want nog steeds openen nieuwe hotels hun deuren. Dit zijn de allermooiste!

Ontspanning22.05.2024

Dit zijn de 10 mooiste nieuwe hotels in Nederland

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Wist je dat waddeneiland Terschelling een van de beste plekken ter wereld is om sterren te kijken? Op Dark Sky Park De Boschplaat kun je, bij helder weer, een schitterende sterrenhemel zien!

Natuur30.04.2024

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Ga naar Dark Sky Park De Boschplaat
10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

Om te lunchen in Breda heb je de keuze uit heel veel leuke eettentjes en restaurants. Maar waar moet je zijn? Wat zijn de leukste hotspots en waar is de lunch het lekkerst? Hou dit lijstje bij de hand: lunchen in Breda d...

Stedentrips23.04.2024

10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024