Duurzaam reizen – of duurzamér reizen dan je gewend bent – is belangrijk om deze aardbol te behouden voor de generaties die na ons gaan komen. CO2-uitstoot en plastic spelen daarbij de belangrijkste vervuilende rol. Deze zeven goede voornemens gaan je een handje helpen om duurzaam op reis te gaan in 2020.
Er wordt de laatste tijd veel gesproken over vliegschaamte en hoewel het begrip wat te ver gaat, is het wel een goed middel om het onderwerp op de agenda te krijgen. Al is je schamen omdat je vliegt niet nodig, want vliegen is nu eenmaal in een aantal gevallen onvermijdelijk. Als jij een goede reden hebt om een vliegreis te maken, dan is daar helemaal niets mis mee. Het is niet zozeer het vliegen zelf dat een probleem is, want je kunt ervoor kiezen om jouw aandeel in de uitstoot te compenseren, maar het is vooral de frequentie waarmee we vliegen. Minder vliegen is dus wel een heel goed idee. En zeker geen korte vluchten meer. Gelukkig snappen luchtvaartmaatschappijen dat ook en worden een hoop korte vluchten in Europa al geschrapt. Amsterdam-Brussel moet je voortaan echt met de trein of auto doen. Maar ook steden als Parijs, München en Londen zijn heel goed bereikbaar met de trein, daar hoef je niet per se voor te vliegen. Een heel goed duurzaam voornemen voor 2020: geen korte vluchten meer maken.
Er zijn een aantal vakantiebestemmingen die flink te lijden hebben onder de toenemende reislust wereldwijd. Op de Filipijnen en in Thailand zijn bepaalde eilanden en stranden tijdelijk afgesloten (geweest) zodat de natuur zich kan herstellen. En er zijn vaker geluiden te horen over delen van Bali, het overvolle Gardameer en ook Amsterdam kan het bijna niet meer aan. Wil je in 2020 duurzaam op reis, denk dan goed na voor welke vakantiebestemming je kiest. Hier een paar suggesties.
Wil je gaan backpacken maar heb je zelf geen goede tas? Ga je op wintersport maar heb je zelf niet de juiste materialen? Of zoek je een stadsgids voor een stedentrip en ben je van plan een nieuwe te bestellen? Doe dat juist allemaal niet, maar leen het van vrienden of familie. Het feit dat we zoveel nieuwe (onnodige) spullen kopen heeft een enorme impact op het milieu. En er is helemaal niets mis met spullen lenen en uitlenen. Met name de productie van elektronica is bijvoorbeeld schadelijk voor het milieu en dingen die je weinig gebruikt kunnen andere mensen prima van je lenen. Zo gaat mijn noise cancelling koptelefoon met vrienden meer de wereld over, komt de halve familie bij mij koffers en tassen lenen als ze op vakantie gaan en gaan mijn ski’s vaker skiën dan ik zelf. Vraag dus eerst rond in je omgeving of je iets kunt lenen, voordat je zelf iets nieuws gaat kopen.
Met name in Azië wordt veel gebruik gemaakt van plastic wegwerpartikelen. Water wordt er haast standaard uit plastic flesjes gedronken en dat kun je eenvoudig omzeilen door zelf een navulbare fles mee te nemen. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor een herbruikbare koffie- of theebeker. Maar probeer ook andere wegwerpproducten te vermijden: neem geen plastic rietjes aan en gebruik een eigen tas in plaats van plastic tasjes (bijvoorbeeld in de supermarkt). Thuis is het vrij eenvoudig om wegwerpproducten te vermijden maar ook op vakantie is het goed om daar aan te denken.
Wil je duurzaam reizen in 2020, ga dan voor overnachtingen in kleinschalige accommodaties. Op dit soort plekken profiteert de lokale bevolking het meest van jouw komst, zij die het het hardst nodig hebben. Op steeds meer plaatsen zie je ook duurzame accommodaties opduiken, die gebouwd zijn met natuurlijke materialen zoals een tent, eco-lodge of een natuurhuisje. Niet alleen super leuk om in te slapen, maar ook een stu beter voor het milieu dan giga hotelketens.
Er verdwijnen jaarlijks veel te veel bomen om verschillende redenen. Maar de aarde heeft ze nodig en dus moeten we er met zijn allen voor zorgen dat er nieuwe bomen geplant worden. Je kunt op allerlei manieren deelnemen aan acties om bomen te planten, bossen te beschermen en CO2 te compenseren. Stel dat we allemaal één boom zouden planten…
Dat kan onder andere via
Vergeet niet dat toeristen zorgen voor welvaart, voor een inkomen voor de lokale bevolking. En ook dat is belangrijk. Daarom is er één ding dat je moet onthouden en dat is dat je volledig geniet van de reizen die je wél gaat maken. Als je het doet, doe het dan goed.
Happy 2020!
Wil jij een duurzame reis maken? Lees dan deze reistips nog een goed door. Dit zijn reisorganisaties die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben.