Ontspanning07.09.2013

Berg vol plannen en rust


foto 5.JPG
foto 5.JPG

Het duurt even voordat je boven bent en ogen tekort komt om de details van een kunstenaar, van een bohemienechtpaar nader te bekijken. Het doet je duizelen. De vraagtekens springen als kinderen op trampolinesdoor je hoofd. Waarom die poppetjes, waarom die zonnewijzer en waarom die schelpjes zo en niet zo? Langzaam, heel langzaam, in een vakantieweek moeten de antwoorden in CasaKinetica in de Portugese Algarve vanzelf komen.

Goed, er staan een appartement en een studio, wat het verschil ook moge zijn. Maar als de vakantieganger echt iets bijzonders wil, gaat hij op zoek naar de inhoud. En dat zijn op deze plek dan toch de verhalen van eigenares Mariëlle Bouman en haar man annex kunstenaar Har Voogt. Laat ze maar vertellen. Zij zijn degenen die hun gasten op een berg kunnen vermaken, al was het maar omdat de verhalen op het terrein zelf liggen.

foto71

Het begint al tijdens de ‘rondreis’ op de berg. Op ieder plateau stoppen we even en vertelt de oud-Rotterdamse waarom daar zo gebouwd is zoals er gebouwd is en wat de wensen nog zijn. Het houdt niet op, alsof het een bouwsel is dat zich organisch voorplant en alsof de eigenaars het eeuwige leven hebben. Wie scherp kijkt richting de blauwe hemel ziet dat CasaKinetica, ofwel Casa Pedra, zicht heeft op de Atlantische Oceaan.

Ezelspad

Geen strand op loopafstand, zeker niet, maar wel voldoende om je toch weer even te oriënteren. ,,Naar het huis toe en over het nieuw aangelegde terras loopt het oude ezelspad verder de berg op naar de molen in het achterland, onze achtertuin; een rustig wandelgebied’’, schrijft Mariëlle zelf over die berg vol plannen.

foto110.JPG
foto110.JPG

Een van die uitgevoerde plannen in die berg is de studio; misschien wel het meest opzienbarende stukje handenarbeid. De studio ligt verscholen in de berg. Kortom, uitgehakt en ingericht. Om dat ook goed tot zijn recht te laten komen, is de achterwand van glas. Fascinerend mooi gedaan. Verder is de studio modern en vooral geschikt voor mensen die er langer willen verblijven. Ik zeg voor allerhande schrijverijen.

Appartement

Het studioappartement is voor mijn gevoel meer geschikt voor de echte vakantieganger, al was het maar omdat die letterlijk een zwembad aan zijn voeten heeft, ook als dat voor gezamenlijk gebruik. Het is klein, maar blijft aangenaam bij ongekende warmte onder de Portugese zon. Het detail in dit onderkomen is de weerspiegeling van het zwemwater op het plafond, alsof het een knapperend haardvuur is, maar dan met water.

Omdat CasaKinetica zoveel meer is dan een plek waar twee vakantieverblijven staan, is het logisch dat er allerlei arrangementen worden aangeboden; van wandelvakanties tot schilder- en of tekencursussen. De eigenaars willen je zelfs opnieuw leren kijken; naar de details die de berg biedt.

foto 3

foto 4.JPG
foto 4.JPG
foto83.JPG
foto83.JPG
Avatar foto
Robert Verkerk

Reizen is nog steeds jezelf verrijken. Niet alleen het oog wil wat, maar ook de geest. Vanuit dat idee schrijf ik al weer meer dan 15 jaar over reizen: van een concert in een vliegtuig tot ijsduiken in Tignes. Voor Travelvalley.nl is de vrijheid in het schrijven een genot, bijna net als het reizen zelf.