`

Ontspanning07.11.2013

De duurzame, Drentse twist gaat vooral door de mond


greenmeets_herfst-hotel_20101019_sunny-gardeur_0025.jpg
greenmeets_herfst-hotel_20101019_sunny-gardeur_0025.jpg

Kijk, dat is wat ik wil horen als ik bel met het verzoek of de verwarming lager mag. ,,Ja hoor, dat kan. Op hoeveel graden Celsius wilt u het hebben?’’, vraagt de nachtwaker. Ooit nagedacht over de nachtelijke gevoelstemperatuur in je hotelkamer? Ik niet. Het geeft maar aan hoe dicht service op je huid kan zitten. We noteren hotel Green Meets in het Drentse Erica, onderdeel van de Hampshire hotelketen.

De vraag is niet eens zo gek, want het hotel haalt al zijn warmte en koeling uit de grond. Dat gebeurt centraal via maar liefst 70 warmtekorven van een meter doorsnee die rond het pand in de grond zijn geplaatst. ,,Daardoor zijn we ook niet aangesloten op het gasnet. Zo zuiveren we zelf ook al ons afvalwater om daar de golfbaan weer mee te besproeien’’, vertelt hotelmanager Herman van der Poel.

Green Meets, de naam zegt het eigenlijk al. Het hotel probeert tot in de vezels duurzaam, groen en biologisch te opereren. Dat zie je op verschillende plaatsen terugkomen. Het beste voorbeeld is het restaurant Streekeigen, waar met heel veel zorg verfijnd biologisch voedsel wordt bereid met producten uit de streek, maar ook uit andere delen van Nederland. Een tip voor Michelin: ga er eens kijken, maar vooral eten.

Smaken

Wat we proeven is meer dan goed. Ieder biologisch product op het bord heeft zijn eigen smaak behouden en zo hoort het ook. Dat maakt het voor- en hoofdgerecht tot ware feestjes. Zo ook het dessert: niet te veel, maar net die verschillende zoete smaken als de afdronk van een goed glas wijn. Chef-kok Marc Haan weet uit welke streken hij zijn producten haalt, om er met zijn collega’s uiteindelijk een Drentse twist aan te geven. Die wordt uiteindelijk schilderachtig op het bord weergegeven.

gm_keuken_20100617_sunny-gardeur_0142.jpg
gm_keuken_20100617_sunny-gardeur_0142.jpg

Daarnaast is het Drentse hotel ook de moeite waard om er beneden in het saunacomplex weg te zakken. Ook al missen we wat hapjes en sapjes, de sauna is er niet om even tussendoor te doen. Er is genoeg om er een paar uurtjes te vertoeven, al was het maar om na te genieten van die streekproducten en er in je hoofd zelf een gerecht van te gaan maken.

Duurzaam

Hoewel duurzaam en biologisch inmiddels vrijwel overal doorgevoerde en daarom algemeen geaccepteerde begrippen zijn, wil  de hotelgast er blijkbaar nog niet aan. Daarom is het ecologische aspect van Green Meets niet de grote trekker, hoe jammer ook. Te alternatief is het zeker niet, al was het maar omdat het een moderne, soms zelfs hippe uitstraling heeft. En het personeel rent zelfs voor een telefoonoplader die ik ben vergeten.

Natuur

Green Meets heeft 25 kamers en twee suites. Direct aan het hotel ligt een brede lange strook als golfbaan. Het totale terrein, een oud veenweidegebied, is 700 hectare groot en herbergt ook conferentieoord De Fijnfabriek, aan de rand van het groene natuurgebied Bargerveen. Vakantieaanbieder TravelBird, die de trip organiseerde, heeft Green Meets in portefeuille.

greenmeets_restaurant_20101019_sunny-gardeur_0006.jpg
greenmeets_restaurant_20101019_sunny-gardeur_0006.jpg
gm_nature_20100615_sunny-gardeur_0038.jpg
gm_nature_20100615_sunny-gardeur_0038.jpg
Avatar foto
Robert Verkerk

Reizen is nog steeds jezelf verrijken. Niet alleen het oog wil wat, maar ook de geest. Vanuit dat idee schrijf ik al weer meer dan 15 jaar over reizen: van een concert in een vliegtuig tot ijsduiken in Tignes. Voor Travelvalley.nl is de vrijheid in het schrijven een genot, bijna net als het reizen zelf.