Gadgets18.12.2013

Nokia Lumia 1020: ideaal voor op reis


41 megapixel camera

Iedere keer als ik op reis ga, verbaas ik me over de hoeveelheid spullen die ik meeneem. Want naast kleding en toiletspullen, wil ik ook altijd een laptop of tablet, een camera en mijn telefoon meenemen. Dat levert dus naast deze apparatuur ook een aantal laders op, want ik wil niet met lege batterijen komen te staan. Met name die camera is vaak onhandig, zeker als je reist met een digitale spiegelreflexcamera met een nogal grote lens. Die neemt een hoop plaats in, en is ook onderweg onhandig om ‘even snel een foto te maken’.

Dat is dan ook de reden dat veel mensen tegenwoordig ook met hun smartphone foto’s maken, net als ik zelf ook doe. Maar die smartphones hebben weer als nadeel dat de camera vaak niet zo goed is en dat je weinig opties hebt om de mooiste foto’s te maken. Vaak is er alleen een soort automatische stand. Dit hele probleem wordt door de Nokia Lumia 1020 van tafel geveegd. Met een camera van 41 megapixel heb je niet alleen een hele fijne telefoon, maar ook een topcamera bij je.

Nokia lanceerde in de Lumia-reeks al meerdere toestellen, maar niet eerder een smartphone met zo’n goede camera als de Lumia 1020. Deze is dus voorzien van een  41 megapixel camera voor het maken van hele goede foto’s. Voor iemand die niet gewend is met Windows Phone software om te gaan, ben je er verrassend snel in thuis en wil je eigenlijk ook al snel niets anders meer. De Lumia 1020 ligt heerlijk in de hand, de buitenkant is van een rubberachtig stroef materiaal gemaakt waardoor het toestel ook niet snel uit je hand zal vallen.

Voor een hobby-fotograaf is het een verademing om met deze smartphone foto’s te maken, mede door de vele opties die je hebt. Je maakt namelijk foto’s in hoge resolutie, kan inzoomen en toch een hele scherpe foto maken en je kunt de focus en zelfs witbalans aanpassen. Dingen die je met de meeste smartphones echt niet lukken.

panorama_lumia1020
panorama_lumia1020
panorama-nokia1020
panorama-nokia1020

Nokia Smart Cam

Je kunt op verschillende manieren foto’s maken met de Lumia 1020: met de Nokia Pro Cam (waar je focus, witbalans, iso etc. kan instellen) en met de Nokia Smart Cam, een van de leukste functies van deze camera. De Nokia Smart Cam neemt in korte tijd een aantal foto’s van iets dat beweegt. Het werkt als volgt. De camera houd je stil, en richt je op datgene wat beweegt en wat je wilt opnemen. Bijvoorbeeld iemand die voorbij loopt, iemand die het water in springt of een andere gekke beweging maakt. De camera neemt dan een aantal foto’s kort achter elkaar, die je later in één beeld over elkaar heen kan zetten. En dat geeft hele leuke resultaten, zoals deze.

smartcam-nokia
smartcam-nokia

Nu de populaire foto-app Instagram er eindelijk ook voor Windows Phone is, staat er eigenlijk niets meer in de weg om van iOS naar Windows Phone over te stappen. Maar dan wel naar de Nokia Lumia 1020!

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.