Natuur26.06.2013

Natuur, wandelen en eten in het Salzburgerland (Oostenrijk) [Deel 1]


picture110.jpg
picture110.jpg

Oostenrijk is een schitterend land, dat hoog op het lijstje van Nederlanders staat, als het gaat om favoriete vakantiebestemmingen. Maar dan wel voor de winter, want Oostenrijk is veruit ons favoriete land voor een heerlijke wintersport. Maar Oostenrijk heeft nog zoveel meer te bieden in andere delen van het jaar! Zeker in de zomer, maar ook in het voor- en najaar, is Oostenrijk een hele fijne bestemming. Maar dan moet je wel van natuur, wandelen en lekker eten houden šŸ™‚

Afgelopen weekend heb ik genoten van vier heerlijke dagen in het Salzburgerland. En vertel jullie graag meer over mijn belevenissen daar! Wil je weten of wandelen in Oostenrijk op een paar Nikes te doen is? Dan moet je zeker even verder lezen…..

Oostenrijk is met de auto, maar zeker ook met het vliegtuig, goed te bereizen. Bijvoorbeeld met het vliegtuig van Amsterdam naar MĆ¼nchen. Met de taxi ben je dan zo op de eindbestemming. De eerste nacht heb ik overnacht in Hotel Nesslerhof in Grossarl, een heerlijk hotel! Na een rondleiding door het dorpje Grossarl (GroƟarl) zag ik al snel dat het een typisch Oostenrijks dorp is, met bergen om je heen, mensen in authentieke kledij en er wordt op behoorlijk wat plekken snaps gepresenteerd op een manier alsof het een soort heilig water is šŸ™‚ De volgende dag stond er een eerste flinke wandeling op het programma, dus op tijd naar bed!

picture47[1]

Na een goede nachtrust en een prima ontbijt te hebben gehad vertrokken we me een taxi naar het ‘startpunt’. Vanuit hier zouden we in iets meer dan een uur bij de GerstreitalmĀ aankomen die op 1.575 meter lag. Er is me vooraf meerdere keren verteld dat bergschoenen noodzakelijk waren voor deze bergwandeling maar ik was eigenwijs. Ik was al meerdere keren naar Oostenrijk geweest en had nooit getwijfeld aan mijn favoriete merk genaamd Nike en dan de Air variant. Maar naar drie kwartier ploeteren door het drassige terrein en meerdere keren weggeschoven te zijn begon ik sterk aan mijn Nikes te twijfelen en zag de absolute noodzaak van bergschoenen in. Maar goed die had ik niet dus nu maar doorlopen op mijn inmiddels vol water gezogen sportschoenen.

nikes_oostenrijk

Dus om de vraag te beantwoorden: wandelen in Oostenrijk op gympen is NIET te doen…

In een gezellig almhut hebben we onderweg even gestopt, en gezien hoe je zelf kaas en boter maakt. Beetje cultuur snuiven hoort erbij! Na een korte stop ging de tocht verder richting de Saukaralm die op 1.850 meter gelegen is. Een van mijn mede-wandelaars had een schoen met een kapotte zool, waardoor er iemand uit het dorp met andere schoenen zou komen. En zonder het te vragen had hij voor mij ook een paar meegenomen. Nog nooit zo blij geweest met een paar schoenen, laat staan wandelschoenen šŸ™‚

picture181

Het wandelen ging ineens een stuk beter en de paar uurtjes lopen ging me dan ook goed af. De eindbestemming was de Weissalm waar we die nacht door zouden brengen. We hebben hier genoten van een overheerlijke lokale maaltijd die was bereid door de eigenaresse. Niks geen supermarkt-ingrediĆ«nten, maar alles puur natuur hier. En bij cultuur snuiven in Oostenrijk hoor ook een ‘huttenavond’ met de nodige halve liters bier en snaps die rijkelijk vloeide. To be continued….

Avatar foto
Bart Teulings

Bart is fotograaf en gek op reizen. Zijn favoriete bestemmingen zijn Noorwegen, IJsland, Finland maar ook Oostenrijk, Zwitserland en Italiƫ. Hij maakt graag lange wandelingen, is een ontzettende muziekliefhebber en in zijn vrije tijd kookt hij graag.