Natuur13.11.2015

De mooiste plekken in het noorden van IJsland


4 dagen was ik er, in IJsland, maar dat was lang genoeg om zwaar onder de indruk te zijn van dit prachtige land. Het is nog mooier dan je je kunt voorstellen, zeker wanneer je oog in oog staat met het noorderlicht. Twee dagen van onze reis hebben we doorgebracht in het noorden van IJsland, in de omgeving van Akureyri en Lake Mytvatn om daar de mooiste plekken te ontdekken. Let op: dit wordt een verhaal vol superlatieven, maar ze zijn allemaal waar.

Er wonen in IJsland niet zo heel veel mensen, zo’n 320.000. De meeste daarvan wonen in de hoofdstad Reykjavik of in de omgeving van deze stad. De rest van de IJslanders woont verspreid door het land, maar IJsland is nog best wel groot en dus is het één van de minst bevolkte landen op aarde. Na Reykjavik is Akureyri de grootste stad van het land, met minder dan 20.000 inwoners. Akureyri ligt in het noorden van IJsland, aan de fjord Eyjafjörður. Van wat ik ervan gezien heb is het best wel een aardig stadje, maar je komt hier natuurlijk voor de omgeving. En er is hier in het noorden van IJsland onwijs veel moois te vinden. Dit zijn de mooiste plekken!

1. Godafoss waterval

Laat ik maar beginnen met het grootste natuurgeweld in deze omgeving: de Godafoss waterval (Goðafoss op z’n IJslands), de waterval van de goden. Het is Het is niet alleen een van de grootste watervallen van IJsland, het is ook een van de meest indrukwekkende. Over een breedte van 30 meter stort het water hier meters naar beneden. In de herfst- en wintermaanden, wanneer het hier koud is, kan er een flinke wind staan wat deze waterval nog indrukwekkende maakt dan ‘ie al is. Je kunt zelf bijna niet blijven staan om de Godafoss waterval te bewonderen, maar wanneer je dat lukt is het schitterend. De Godafoss waterval ligt praktisch aan Highway 1 (de enige snelweg door IJsland) en ook dé weg die je neemt om het noorden van IJsland te ontdekken.

De indrukwekkende Godafoss waterval
De indrukwekkende Godafoss waterval

2. Lake Myvatn

Myvatn is een regio in het noorden van IJsland, maar er is ook een meer met deze naam. Bijzonder aan Myvatn is de omgeving. IJsland ligt midden op breuklijn tussen de Europese en Amerikaanse plaat, waardoor het land bezaaid is met vulkanen. Lake Myvatn ligt daar precies tussenin en wordt omgeven met vulkanen. Je kunt je voorstellen hoe bijzonder het is om hier rond het meer een wandeling te maken. Je komt nauwelijks iemand tegen, alleen wat schapen, en het uitzicht is iedere meter fascinerend.

Lake Myvatn
Lake Myvatn

3. Mývatn Nature Baths

Jarðböðin við Mývatn heet het op z’n IJslands, maar wij kunnen gewoon de natuurlijke baden van Mývatn zeggen. Naast de bergen, vulkanen en meren die veroorzaakt worden doordat IJsland op een breuklijn ligt, staat IJsland nog ergens om bekend: de warmwaterbronnen. En ook al zijn de Mývatn Nature Baths aangelegd, het warme water komt direct uit de natuur. Het wordt ook wel de Blue Lagoon van het noorden van IJsland genoemd, maar dan zonder al die toeristen. De natuurlijke baden van Mývatn worden natuurlijk wel door toeristen bezocht, maar dat zijn er veel minder dan bij de Blue Lagoon in het zuiden. Hier komen voornamelijk locals.

Je begint bij een bezoek aan de Mývatn Nature Baths met een minuut of tien in het stoombad, om aan de warmte te wennen en om je luchtwegen helemaal open te maken. Een minuut of tien in dit stoombad en je voelt je als herboren, en dan moet het échte bad nog komen. De 38 stappen in zwemkleding van het stoombad naar het grote bad lijken oneindig lang, de wind om je heen is ijzig koud, maar zodra je je in het warme bad dompelt ben je dat allemaal vergeten. Het water voelt heel zacht aan, het is ook heel erg goed voor je huid. En dan heb ik het nog niet gehad over het uitzicht: de zon laat zich zien en zakt langzaam onder. Een bad nemen was nog nooit zo fijn als hier!

Uitzicht op de ondergaande zon vanuit Mavatn Nature Baths
Uitzicht op de ondergaande zon vanuit Mavatn Nature Baths
Het fijnste uurtje in bad ooit!
Het fijnste uurtje in bad ooit!

4. Wandelen in Dimmuborgir

In de omgeving van Mývatn vind je ook een prachtig natuurreservaat waar je een geweldige wandeling kunt maken: Dimmuborgir. Zo’n 2.500 jaar geleden zorgde een vulkaanuitbarsting hier voor schitterende rotsformaties. In Dimmuborgir kun je verschillende rondwandelingen maken tussen de hoge pieken van lava door. Het is niet zo moeilijk om hier te verdwalen, want al na een paar minuten is de helft van de groep ‘verdwenen’. Aan het einde van een van de wandelpaden vind je ook een grot, maar heel eenvoudig is deze niet te vinden. Gelukkig kent onze gids er de weg.

Natuurreservaat Dimmuborgir
Natuurreservaat Dimmuborgir
Dimmuborgir is een prachtige plek voor een lekkere wandeling
Dimmuborgir is een prachtige plek voor een lekkere wandeling

5. De hete bronnen van Hverir

Ook aan de snelweg, vlakbij de Myvatn Nature Baths, liggen de hete bronnen van Hverir. Hier vind je een zogenaamd veld van solfataren, openingen in de aarde waar zwaveldampen uit komen en modderpoeltjes die pruttelen. Dat ruikt natuurlijk niet zo lekker, maar het is een indrukwekkende plek met al dat stoom om je heen! Ben je op weg naar de natuurlijke baden, stop dan hier even voor een korte wandeling!

De hete bronnen van Hverir
De hete bronnen van Hverir
Vanaf de weg zie je Hverir al liggen
Vanaf de weg zie je Hverir al liggen

Naar IJsland met Icelandair

Lezen over al deze schitterende plekken in het noorden van IJsland is natuurlijk leuk, maar nog veel leuker is om dat met eigen ogen te bekijken. Icelandair neemt je in minder dan drie uur mee van Amsterdam naar IJsland om al dit mooist te bewonderen. Iedere dag vertrekt er een vlucht naar IJsland vanuit, en die frequentie loopt in de zomer zelfs op naar 17 keer per week.

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over IJsland

Naar IJsland in maart: dit moet je weten

IJsland is een droombestemming. Met watervallen, geisers en vulkanen is dit het perfecte land voor natuurliefhebbers. Maar wat is nu het beste seizoen om naar IJsland te gaan? Ik ben er inmiddels verschillende keren geweest en heb nu ook IJsland in de winter mogen ervaren, in de maand maart om precies te zijn. En dat is toch wel een hele bijzondere maand om IJsland te bezoeken.

Winter22.03.2024

Naar IJsland in maart: dit moet je weten

Ontdek het buitenaardse Hverir in het noorden van IJsland

IJsland is een van de meest fascinerende landen op aarde. Het landschap borrelt en pruttelt op willekeurige plekken, wat resulteert in zwavelgasrijke poelen en soms hevige vulkaanuitbarstingen.

Natuur11.03.2024

Ontdek het buitenaardse Hverir in het noorden van IJsland

Dit is de mooiste alternatieve roadtrip door IJsland

Maak de allermooiste alternatieve roadtrip door IJsland! Je start in Reykjavik en rijdt vanaf daar naar het noorden. Verwacht een robuust landschap, uitgestrekte natuur en wegen waarop je bijna niemand anders tegenkomt. Een geweldig avontuur!

Natuur08.01.2024

Dit is de mooiste alternatieve roadtrip door IJsland

De spectaculaire vulkaanuitbarsting in Grindavik in IJsland in beeld

Vulkaanuitbarstingen in IJsland komen regelmatig voor. En op dit moment is er ook weer een vulkaan aan het uitbarsten, en dat levert altijd spectaculaire beelden op. Door de lavafonteinen kleurt de lucht oranje en rood.

Natuur20.12.2023

De spectaculaire vulkaanuitbarsting in Grindavik in IJsland in beeld

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

De 15 mooiste plekken in IJsland die je gezien móet hebben

IJsland is een van de meest populaire bestemmingen van de laatste jaren. Helemaal terecht, want dit land heeft zoveel natuurschoon, dat wil je met eigen ogen zien! Maar waar begin je? Wat zijn de mooiste plekken in IJsla...

Natuur21.09.2023

De 15 mooiste plekken in IJsland die je gezien móet hebben

Verliefd op IJsland na het zien van deze buitenaardse beelden!

IJsland: we kunnen er geen genoeg van krijgen... Het land van vuur en ijs. Van trollen, fjorden, gletsjers en vulkanen. Eén groot natuurparadijs, waar je uren kunt rondrijden zonder iemand tegen te komen. Hringvegur 1:...

Natuur01.12.2022

Verliefd op IJsland na het zien van deze buitenaardse beelden!

+ de 5 hoogtepunten
Iceland Trail: vijf dagen hiken door de spectaculaire IJslandse natuur

IJsland is een spectaculaire natuurbestemming met fjorden, gletsjers en vulkanen. Geen land in Europa heeft zo’n gigantische aantrekkingskracht op avonturiers als IJsland. Je kunt er uren rondrijden zonder iemand tegen...

Natuur06.03.2022

Iceland Trail: vijf dagen hiken door de spectaculaire IJslandse natuur