Stedentrips29.10.2016

24 uur in La Paz
: wat doen in de hoogste hoofdstad ter wereld?


La Paz ligt op 3.600 meter hoogte en geldt daarmee als de ‘hoogste hoofdstad van de wereld’. Mede door de ligging is het een mooie en boeiende stad met interessante bezienswaardigheden. Dat de wettelijke hoofdstad van Bolivia eigenlijk Sucre is, weten veel mensen niet. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want de regering zetelt van oudsher al in La Paz en de stad is ook de belangrijkste stad voor buitenlandse vluchten. Althans, het vliegveld ligt in El Alto, officieel een aparte stad met een eigen stadsbestuur, maar in de praktijk echte een bestuurlijke eenheid samen met La Paz. In La Paz zelf wonen meer dan één miljoen mensen (en als je de bevolking van El Alto mee telt zelfs meer dan het dubbele). Aan de rand van het dal waarin La Paz ligt, heb je een prachtig uitzicht op de sneeuwtoppen van de Cordillera Blanca.

Doen in La Paz: Teleferico kabelbaan

Je kunt je dag rustig beginnen met één van de mooiste attracties van het land, namelijk de kabelbaan van La Paz. Sinds april 2014 is de stad uitgerust met deze kabelbaan, die El Alto en La Paz met elkaar verbindt. Hierdoor ben je in 24 minuten van de ene stad in de andere.

De kabelbaan is in eerste instantie niet gebouwd voor toeristen, maar om de bewoners snel en veilig over grote afstanden te vervoeren. Dit is geen overbodige luxe in een drukke stad als La Paz. De Kabelbaan bestaat uit 3 routes: rood, geel en groen. Voor slechts 3 Bolivianos (ongeveer 0,40 euro) kun je gebruik maken van één van deze drie routes.

Een idee is om te starten bij de rode route (Linea Roja). Deze route begint vanuit het oude toeristisch centrum dat zich dicht bij de meeste hotels bevindt. Tijdens deze rit zien je het drukke verkeer, de vele huizen en marktjes steeds kleiner worden tot je uitkomt bij het eindpunt bovenaan. Vanaf boven kun je het beste de taxi nemen naar het station van El Mirador, waarde gele route start (Linea Amarillo). Deze route geeft je niet alleen een mooi uitzicht op de stad, maar ook op de indrukwekkende Illimani berg. Bij het eindpunt van de gele route kun je direct op de groene route (Linea Verde) overstappen. Deze brengt je naar het wat lager gelegen gebied (3.200 meter) in de stad. Aan de luxe villa’s en tuinen is duidelijk te zien dat je je in het rijke en moderne gedeelte van La Paz bevindt.

Uitzicht op de stad dat in een dal ligt met op de achtergrond de besneeuwde bergtoppen
Uitzicht op de stad dat in een dal ligt met op de achtergrond de besneeuwde bergtoppen
De rode en gele route geven je het mooiste uitzicht over de stad
De rode en gele route geven je het mooiste uitzicht over de stad

Lokale kraampjes en de heksenmarkt

Ben je geïnteresseerd in Boliviaanse handwerkproducten? Dan kun je je hart ophalen in de straatjes achter de kathedraal Iglesia de Francisco midden in de stad, waar veel stalletjes en straatverkopers te vinden zijn. Bontgekleurd koopwaar siert de straten Calle Sagárnaga, Calle Murillo en verderop Calle Linares.

Wanneer je afslaat richting Mercado de Brujas kom je in een straat waar je de vreemdste producten aangeboden worden om voorspoed en geluk aan kopers te garanderen. Op deze zogenaamde ‘heksenmarkt’ (Mercado de Hechicería) zijn de Lama foetussen het meest opvallende koopwaar. Maar ook de uitgestalde kruiden en zaden, drankjes en andere magisch geachte voorwerpen, die bij voorkeur door Yatiris (sjamanen) in opdracht van de koper moeten worden geofferd, zijn een lust voor het oog.

Loop vooral af en toe een steegje in voor verborgen restaurantjes en winkeltjes
Loop vooral af en toe een steegje in voor verborgen restaurantjes en winkeltjes
Verschillende soorten kruiden op de markt in La Paz
Verschillende soorten kruiden op de markt in La Paz
Tijdens het verkopen wordt er vaak nog even wat handwerken gemaakt om te tijd goed te besteden
Tijdens het verkopen wordt er vaak nog even wat handwerken gemaakt om te tijd goed te besteden

Wandelingen langs verschillende kerken

In La Paz vind je veel verschillende kerken die zich op loopafstand van elkaar bevinden. De bekendste en mooiste kerk van de stad is de Iglesia de Francisco. Voor de kerk ligt Plaza San Francisco, een van de levendigste pleinen van La Paz en geliefd bij de Aymara bevolking. Op het plein is een leger van verkopers en artiesten actief en kijk ook niet raar op als er grote protesten zijn.

Tijdens een wandeling langs deze kerken wordt al gauw duidelijk hoe sterk de verschillende religies, voornamelijk het rooms-Katholicisme, hun stempel op het stadsleven van La Paz hebben gedrukt. Ook is goed te zien hoe de verschillende Europese bouwstijlen achtereenvolgens een groot deel van de architectuur van Latijns-Amerika hebben bepaald.

Mirador Killi Killi

Nog niet genoeg van het uitzicht op de stad? Een gave plek om de dag af te sluiten is het uitzichtpunt Mirador Killi Killi. Gelegen bovenop een steile heuvel geeft deze plek je een mooi uitzicht over de uitgestrekte stad met een kijkhoek van bijna 360 graden. Het uitzichtpunt is per voet te bereiken, maar het is wel een steile klim de heuvel op. De bus of taxi is een goedkoop alternatief en dan wordt je recht bij de trap naar boven afgezet.

De San Francisco kerk is de bekendste en mooiste kerk van de stad
De San Francisco kerk is de bekendste en mooiste kerk van de stad
vergeet niet goed om je heen te kijken, want overal vind je een stukje historie van de stad terug
vergeet niet goed om je heen te kijken, want overal vind je een stukje historie van de stad terug
Overal op straat in La Paz wordt gehandeld en dat geeft de stad zijn charme
Overal op straat in La Paz wordt gehandeld en dat geeft de stad zijn charme

Reistips Peru en Bolivia

Ben je van plan om op reis te gaan naar Peru en Bolivia? Dan kunnen deze reistips je wellicht nog helpen bij het plannen van je reis.

Plan je reis

  • Vliegen naar Peru of Bolivia hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Goedkope vliegtickets vind je onder andere via Momondo.
  • Een geschikte hotelkamer zoeken kan nog een flinke klus zijn, maar boek je via Booking.com dan weet je zeker dan je in ieder geval de laagste prijs betaalt.
  • Een complete rondreis boek je het beste bij Djoser of Koning Aap.
  • Liever je eigen rondreis samenstellen met bouwstenen? Dat doe je bij Riksja Travel of via Van Verre Reizen.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Leonie Tiemessen

Leonie is online marketeer, levensgenieter en gek op reizen! Daarnaast houdt ze van lekker eten, fotograferen, volleyballen en fietsen. Haar favoriete bestemming is zonnig en heeft een goede mix van cultuur en natuur!

Verder lezen over Bolivia

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Zuid-Amerika is een bijzonder en zeer veelzijdig continent op het westelijk en zuidelijk halfrond. Zuid-Amerika bestaat uit 12 verschillende landen, die allemaal hun eigen charme hebben. Hoogtepunten zijn er volop: van h...

Algemeen06.12.2023

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken

Er bestaat vrijwel geen land op aarde met zoveel variatie in natuur en cultuur als Peru. In het zuiden van het land liggen één van de grootste cultuurschatten op aarde: van het oude Incarijk. Mysterieus Machu Picchu is...

Algemeen09.01.2023

Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken

de 9 mooiste stops
Salar de Uyuni in Bolivia: een buitenaardse plek op aarde

Er zijn een paar plekken op de wereld die je doen voelen alsof je niet langer op aarde rondloopt, maar op een planeet hier heel ver vandaan. Salar de Uyuni in Bolivia is zo’n plek. Deze surrealistische hagelwitte vlakt...

Ontspanning23.11.2016

Salar de Uyuni in Bolivia: een buitenaardse plek op aarde

Salar de Uyuni: de ultieme tour door het mooiste stukje van Bolivia

Je kent het waarschijnlijk wel van de foto’s: strakblauwe luchten in combinatie met een oneindig witte zoutvlakte. Dit onwaarschijnlijke en unieke beeld vind je in Bolivia. Maak kennis met de grootste zoutvlakte ter we...

Ontspanning18.10.2016

Salar de Uyuni: de ultieme tour door het mooiste stukje van Bolivia

6 redenen waarom Bolivia bovenaan je verlanglijstje moet staan

Struinen in de hoogstgelegen stad ter wereld, slapen in een hotel van zout, varen tussen de bergtoppen en op expeditie door de jungle? Het kan allemaal in één land. Maar welk land is dat dan? Het is Bolivia! Bolivia is...

Algemeen15.06.2016

6 redenen waarom Bolivia bovenaan je verlanglijstje moet staan

Peru & Bolivia: de 5 absolute hoogtepunten

Machu Picchu werd in 2007 uitgeroepen tot een van de Nieuwe Zeven Wereldwonderen en sindsdien prijkt een bezoek aan Peru op menig bucketlist. Volkomen terecht natuurlijk, want deze Incatempel hoog in de bergen is een bez...

Algemeen08.06.2015

Peru & Bolivia: de 5 absolute hoogtepunten

Verder lezen over Zuid-Amerika

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

Zuid-Amerika is een bijzonder en zeer veelzijdig continent op het westelijk en zuidelijk halfrond. Zuid-Amerika bestaat uit 12 verschillende landen, die allemaal hun eigen charme hebben. Hoogtepunten zijn er volop: van h...

Algemeen06.12.2023

De vijf mooiste landen van Zuid-Amerika voor op je bucketlist

10 tips om te doen in Rio de Janeiro

Rio de Janeiro is in alle mogelijke opzichten een indrukwekkende stad. Het is een parel om te zien, een stad met een ongekende energie. Maar Rio heeft ook te kampen met flinke problemen, de stad heeft twee gezichten. Lan...

Zomer26.09.2023

10 tips om te doen in Rio de Janeiro

Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken

Er bestaat vrijwel geen land op aarde met zoveel variatie in natuur en cultuur als Peru. In het zuiden van het land liggen één van de grootste cultuurschatten op aarde: van het oude Incarijk. Mysterieus Machu Picchu is...

Algemeen09.01.2023

Rondreis Peru en Bolivia: de 10 mooiste plekken in 3 weken

de 9 mooiste stops
Long Way Up is veruit het leukste reisprogramma dat je gaat zien

Mocht je je de komende weken vervelen dan is dit een kijktip waarin je jezelf compleet kunt verliezen. In de serie Long Way Up (op Apple TV+) reizen de Schotse acteur Ewan McGregor en zijn beste vriend Charley Boorman op...

Ontspanning23.12.2020

Long Way Up is veruit het leukste reisprogramma dat je gaat zien

Buenos Aires: het Parijs van Zuid-Amerika

Buenos Aires wordt ook wel het Parijs van Zuid-Amerika genoemd en dat is niet voor niets. De twee wereldsteden tonen volop gelijkenissen, ook al liggen ze elfduizend kilometer uit elkaar. In Buenos Aires kun je je in gro...

Stedentrips12.05.2019

Buenos Aires: het Parijs van Zuid-Amerika

Een Big Ice Trek op het eeuwige ijs van de Perito Moreno gletsjer

De meeste gletsjers op aarde hebben het zwaar te verduren. Door de opwarming van de aarde smelten ze en er zijn plaatsen waar ‘het eeuwige ijs’ al compleet verdwenen is. Gelukkig zijn er ook plekken die daar juist ge...

Natuur06.03.2019

Een Big Ice Trek op het eeuwige ijs van de Perito Moreno gletsjer

bucketlist avontuur
8 plekken die je niet mag missen in Chili

Chili is een land wat je doet verwonderen. Het klimaat lijkt er wat milder, de natuur is er wonderschoon. De mensen zijn aardig, al spreken ze nauwelijks Engels, dus is communicatie als je geen Spaans spreekt wel wat las...

Algemeen27.10.2018

8 plekken die je niet mag missen in Chili

van de Atacama woestijn naar Patagonië
6 bizarre woestijnlandschappen die je een keer in je leven moet zien

Wanneer je aan de woestijn denkt, denk je misschien in eerste instantie aan zand, duinen, stenen, hitte en ga zo maar door. De meeste mensen worden hier misschien niet heel reislustig van, maar er zijn zoveel bizar mooie...

Natuur19.04.2018

6 bizarre woestijnlandschappen die je een keer in je leven moet zien